Recent Posts

Patrijaršija u Beogradu:Sinod SPC ukinuo ovlasti i smjenio vladiku Filareta

indir (21)

Prema dobro obavjestenim izvorima a po nasim saznanjima,ovih dana je vladika Filaret razriješen svih duznosti a na osnovu izvještaja koji je dostavila posebna crkvena komisija, od strane Sinoda prethodno formirao sa jednim zadatkom da ispita sve navode na račun episkopa. Članovi  kanonskog tijela prije par mjeseci su boravili nekoliko dana u manastiru Mileševi, poslije čega su napisali izveštaj u kome se predlaže procedura za Filaretovo razriješenje.

Doznali smo da je neposredno prije početka sjednice Sinoda episkop Filaret bio  u kracoj posjeti Beogradu, gdje ga je primio i sam patrijarh Irinej.

Pouzdani izvor kaže da je od poglavara SPC zatražio vise kopija zapisnika koji je napravila komisija koja je bila u Mileševi, ali je nije dobio.Na sastanaku koji je bio uprilicen u Patrijaršiji, Filaret je insistirao da mu patrijarh navede razloge razriješenja, ali njegova pitanja su ostala bez bilo kakvog odgovora.Ovo su razlozi zbog kojih je sam Filaret odbio da primi i potpiše konacnu odluku o smijeni sa episkopskog trona.

Samoj sjednici Sinoda, osim patrijarha, prisustvovali su vladike zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije. Ova dva arhijereja jednodušno su podržala prijedlog iz komisijskog izveštaja i negativno su se opredjelili prema samom Filaretu. Poomenuta inicijativa za smjenu Vladike Filareta, prema nasim informacijama, nije potekla od njih, već od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji se nije pojavio u četvrtak i nije prisustvovao zasjedanju.

Eparhijom mileševskom do izbora novog vladike upravljaće, kao administrator, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije a kome je povjerena briga i o mileševskoj eparhiji, sinodsku odluku saznao je u manastiru Kumanica nedaleko od Bijelog Polja.

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net