Recent Posts

Vesna Pusić sa Ivicom Dačić u Zagrebu o otvorenim pitanjima …

images (14)

Zagreb je bio mjesto gdje su se sastali šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Vesna Pusić.

Dalji kontakti vanskopolitičkih timova predsjednika Tome Nikolića sa istim timom iz Zagreba nije neuobičajen, jer se stalna komunikacija održava sa svim predsjedničkim timovima zemalja u regionu.

-Novo je  da smo obnovili ili udahnuli novi život saradnji koju smo definisali i prije dvije godine, a naša ocjena je da su odnosi Hrvatske i Srbije vrlo dobri, da su na jednom novom nivou, rekla je sef vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Ona je u susretu sa prestavnicima medija zajedno sa Ivicom Dačićem istakla da “bez obzira na probleme koji postoje, između Srbije i Hrvatske u svakom trenutku postoje otvoreni kanali komunikacije i da može da se razgovara o bilo kom problemu, što je preduslov za njihovo rješavanje.

Vesna Pusic je  na sastanku sa Dačićem izjavila “da je dogovoreno da se liste nestalih, koje se sada razlikuju, ujednače u skladu sa međunarodnim standardima, jer porodice nestalih zaslužuju da znaju šta se sa njima desilo”.

Pusićeva je kazala da se konkretno razgovaralo o Veljku Mariću, osuđenom u Srbiji za ratne zločine, navodeći da ne postoji regionalna jurisdikcija, onako kako to predviđa srpski zakon.

“Takav oblik nije poznat pravno i nije usklađen sa evropskim standardima. U okviru pregovora, ako ne i ranije, trebaće da se usklade  sa EU tekovinom”, kazala je Pusićeva.

Sa druge strane,Ivica Dačić je rekao da je taj zakon dobio najviše ocjene onih koji su se bavili istragama za ratne zločine. “On je omogućio da se optuži 170 osoba koje su počinile ratne zločine – samo je dvoje Hrvata, a sve ostalo su Srbi.

Premijer Vučić je razgovarao s kolegom Milanovićem i on mi je potvrdio da se ova pitanja rešavaju u humanitarnom interesu”, rekao je Dačić.

Unapređenje odnosa i suradnje sa Hrvatskom i rešavanje otvorenih pitanja su od posebnog značaja  za stabilnost čitavog regiona, rekao je Dačić i poručio:” da Srbija želi da gradi bolje odnose sa Hrvatskom na temelju zajedničkih interesa.Odnosi Srbije i Hrvatske ne treba da budu žrtva unutrašnjih političkih prilika”,na kraju je  poručio je Dačić.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net