Recent Posts

U BIH azil traže Iračani i Sirijci …

az

Bosna i Hercegovina bi trebalo da preduzme hitnu akciju zbog činjenice da neki državljani drugih drzava traze azil da bi ostali da zive na ovim prostorima.

Broj stranaca koji tražilo od prosle godine azil u Bosni i Hercegovini,stigao je do broja 45 a od čega je odobreno 13 zahteva, odnosno izbeglički status dobilo je pet osoba, dok je njih osam steklo zaštitu jer je utvrđeno da bi povratkom u svoju zemlju bili izloženi nepravdi.

Zanimljivo je da su imena država čiji građani pokušavaju da pronađu utočiste u BiH veoma raznolik.Provjerom je utvrdjeno da su na spisku našli Avganistan, Irak, Sirija, Sudan, Alžir, Jermenija, Bangladeš, Maroko, Somalija, Centralnoafrička Republika.Tako da stranci koji su u protekloj godini u BiH tražili međunarodnu zaštitu su bili i oni iz Egipta, Etiopije, Irana…

Portparol Ministarstva bezbednosti BiH Admir Malagić, tražoci međunarodne zaštite u BiH imaju pravo na smeštaj u specijalizovanu ustanovu za prihvat i smeštaj tražilaca azila, ukoliko im je smeštaj i potreban.

Ministarstvo, u svrhu prihvata i smještaja tražilaca međunarodne zaštite u BiH, raspolaže centrom za prihvat i smeštaj tražilaca azila, – Azilantski centar koji se nalazi na području opštine Trnovo.

“Razlozi koje navode tražioci u zahtjevu za azil u BiH  su kršenja ljudskih prava na osnovu rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi, političkog mišljenja, kao i kršenja ljudskih prava u situacijama oružanog sukoba ili opšteg nasilja. Tu su još i ekonomski, kao i drugi razlozi”, kaza je u susretu sa medijima Malagić.

Prema podacima  Ministarstva bezbjednosti može se zaključiti da bosanskohercegovačke institucije nisu pretrpane zahtevima za azil u BiH jer od 2010. do prošle godine, tek, 277 osoba zatražilo međunarodnu zaštitu.

O podatcima Granične policije (GP) BiH, tokom prošle godine evidentirana su 942 strana državljanina koja su samostalno napustila teritoriju BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje …

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net