Recent Posts

Reykjavik poslao poruku: Island zvanično povukao kandidaturu za članstvo u EU…

 

Potez iz Reykjavika da Island  u skladu sa obećanjima na koja se nakon izbora 2013, obavezala nova evroskeptična vlada je da Island zvanično  povlaci kandidaturu za članstvo u EU.

Reykjavik je aplicirao za članstvo u Evropsku Uniju 2009. godine, ali je početkom 2015. islandski premijer Sigmundur David Gunlaugson kazao je da će njegova država tu aplikaciju da povuče.

Island,otocka zemlja je već članica Evropskog ekonomskog prostora, što joj omogućava neometano kretanje ljudi i robe u svim državama članicama Evropske unije.

“Nase učešće u razgovorima sa Evropskom unijom više nije zaista opravdano.Danas 2015.godine zbog promjena u samoj EU kao i zbog zbog činjenice da ona nije u skladu sa politikom aktuelne vlade, koja nije spremna da prihvati sve uvjete na koje je pristala prethodna vlada iz Reykjavika. Zbog tih istih razloga smo ponovo na nekoj vrsti na nuli”, kazao je ranije pred pocetak nove 2015. godine premijer Islanda Sigmuntur David Gunlaugson.

Argument za protiv ulaska u EU je i  da predstavnici islanske poljoprivredne i ribarske industrije već duže vrijeme se protive članstvu u EU jer se ne slažu sa evropskim zakonima tržišta zbog kojih  bi morali da budu implementirani u slučaju prihvatanja članstva Islanda.

Finansijska kriza koja je 2008-2011. godine dovela do nestabilnosti islandske valute,  je bio i prvi i  jedini i pravi razlog zbog cega se Island zainteresovao za prihvatanje evra.

indir (14)

Reykjavik

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net