Recent Posts

Rakija sa zmijama i škorpijom zaplijenjena na aerodromu u Beogradu

Odredjene  vrste zaštićenih zivotinja ne mogu da se prenose preko granice bez odgovarajuće dozvole koju izdaje, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.Jedan od putnika nije posjedovao dozvolu i flaše sa napitkom su privremeno oduzete i predate inspektorima nadležnog ministarstva.

Saopštenjem se podsjeća da su carinici na Aerodromu kod jednog putnika koji je došao iz Pekinga, otkrili tradicionalni azijski napitak u kome su se nalazile zmija i škorpija, kao i nekoliko korenova žen-šena.

Tradicionalni kineski napitak sa zmijom i škorpijom povećava libido. Kinezi valjda znaju zasto…

Ovih dana je u Beograd letom preko Istanbula doputovao 29-godišnji srpski državljanin iz Šida koji je u koferu nosio pet flaša neobičnog napitka u kome se nalaze zaštićene vrste.

Flašama su bile oblijepljene natpisom ”snake wine” kao i uputstvo za upotrebu, a u svakoj od njih se nalazila zmija koja je u ustima držala škorpiju.

Beogradski carinici iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja su ga sprečili u namjeri da u zemlju unese te ”suvenire”, jer se radi o zaštićenoj vrsti zmije ”Xenoćroplis piscator”.Carinici su sproveli obaveznu ulaznu kontrolu prtljaga na rentgenu, kada se na monitoru uređaja jasno vidjela flaša u čijoj unutrašnjosti su plutale – zmija i škorpijoni.

CITES – Konvencije reguliše promet zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i preuzeli su spornu pošiljku.

Da bi takav napitak mogao da uđe u zemlju mora imati kinesku izvoznu deklaraciju i dozvolu koju izdaje Grupa za CITES nadležnog ministarstva, jer nije riječ o suveniru, već o napitku u kome se nalaze zaštićene vrste čiji je promet zabranjen.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net