Recent Posts

Novi dodatni pregovora oko formiranja vlasti u Federaciji BiH

 Protekle nedelje predstavnici Demokratske fronte (DF) vratili se za pregovarački sto İ po onome kako se  vidi u Sarajevu ,akteri su spremni ponovo pregovarati o formiranju Vlade Federacije BiH.Danas je saopsteno da postoji mogućnost da bude postignut novi dogovor i da napokon bude prekinuta, sada je već izvjesno, kriza u formiranja vlasti na nivou Federacije koja se prenosi na cjelu teritoriju BiH.

Novi optimizam   javnosti da će do dogovora doći je,ponudio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragan Čović, koji  smatra da će u petak biti jasno kako je BiH dobila Vijeće ministara, a Federacija BiH svoju vladu.

Kazavsi da HDZ BiH ne odustaje od postavljanja ministra finansija Federacije iz redova ove stranke,  Čović upozorava da ukoliko od iste pozicije ne odustane DF, onda oni “neće imati sagovornika u HDZ-u”.

Vecina medijskih članaka govori o tome gdje su mjesta u razgovorima u kojima se može potražiti kompromis, koji će učiniti da svi budu zadovoljni. Danas se otvaraju novi pogledi i spominju se razne pozicije za stranačke kandidate.Sve ide u domen spekulacija oko ambasadorskih mjesta,istih u javnim preduzećima i sl.Zanimljivo ce biti vidjeti u kojem pravcu će ići novi razgovori i  znaće se, najvjerovatnije, tek kada oni budu završeni, a pred javnost izneseni rezultati eventualno dogovorenog.

Zna se  da, i ako bude dogovoreno formiranje Vijeća ministara BiH, HDZ BiH ne želi da ono bude i zvanično potvrđeno ukoliko istog dana i država i Federacija ne budu dobili novu Vladu.

20150301173752_291668

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net