Recent Posts

Ko su najskuplji kosarkasi u Turskoj …

Dvojica rodjenih u Bosni i Hercegovini,nekoliko Hrvatskih igraca kao i iz Srbije,Grcke,jedan Ceh,mnostvo Amera ali i madjionicar Karlos Arojo (koji na zalost ne stanuje vise ovdje) igraju u Megapolisu grada na dva kontinenta.Mnoge citaoce zanima kako im je u Istanbulu i za koliko novca su uhljebljeni u Turskoj.

Oni koji uzivaju na basket i uz njih druze se skupa a sa vecinom igraca i se nadju i na  kafi ili uz caj ili sa nekim osvjezenjem u vidu cjedjenog voca.Igraci  umaju milioske kosarkaske ugovore,uveseljavaju navijace u cak sest prvoligaskih kosarkaski klubova u gardu na obalama Bosfora imaju pasose iz Regiona Balkana .

Poslednjih godina turska košarka nalazi se u ozbiljnoj ekspanziji, zahvaljujući ogromnom prilivu novca od strane prebogatih sponzora, koji na sebi svojstven način privlače velika imena na Bosfor. Tokom prethodnih nekoliko sezona kraljicu igara u zemlji na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, obogatili su svojim bravurama brojni asovi evropske i svijetske košarke, a najviše novca u realizaciji transfera potrošili su finansijski giganti iz Istanbula – Fenerbahče, Galatasaraj,Anadolu Efes,Beşikaş,Daruşafaka i Istanbul BBB klubu.

Mnostvo miliona novca koje su klubovi izdvojili na ime obeštećenja, igračima su nuđeni i velike cifre na ime godišnjih primanja,  krilni centar Fenera je Jan Veseli! Češki internacionalac je ljetošnje pojačanje iz NBA lige neprikosnoven je na prvoj poziciji liste najplaćenijih igrača u Turskoj na godišnjim primanjima od 2.500.000 evra!Na klupi Fenera predvodi nenadmasni Zeljko Obradovic kome pomazu dva kuma spanac Jose Maria İzquierdo İbanez i Vladimir Androic kao i Predrag Zimonjic.Svakako popularni Zoc Obradovic ima jos dva trenera drugih klubova a kumovi su mu,Dusan -Duda Ivkovic koji vodi  Anadolu Efes i iz CSKA  Moskve  Dimitris Itudis.

images (8)

Uz Jana Veselog u par stotina hiljada eura na godisnjem nivou igraju kapetan tima Fener Emir Preldzic(Zepca-BiH),Luka Zoric(Hrvatska),BodganBogdanovic,Nemanja Bjelica (Srbija),Nikos Zisis (Grcka) i dva americka internacionalca Andrew Goudelook i Ricky Hicman.

Doskorašnji kapiten srpske reprezentacije Nenad Krstić, sa svega 250.000 eura manje na godišnjem nivou je u odnosu  na Veselog. Baš kao i super zvijezda Fenera i bivši centar moskovskog CSKA stigao je na Bosfor tokom ljeta popularni Krle pojačao redove Efesa, koji sa klupe vodi Dušan Ivković.Uz njega izmedju 1 do 2 miliona eura igraju Dario Šaric (Hrvatska,Milko Bjelica(Crna Gora),Stratos Perptratou(Grcka),Stephane Lasme(Gabon),Dontaye Dtaper i Matt Janning( SAD).

Klub Galatasaraj je zahvatila ekonomska kriza ali  jos uvjek dobro placa dva igraca iz Srbije Gorana Ercega i Vladimira Micova kao i dva americka super stara Justin Kartera,Petrik Younga,Martynas Pocius(Grcka).Svi imaju ugovore iznad miliona eura.Na zalost Galatasaray su napustili domaci igrac Furkan Aldemir, Pietro Aradori, Nathan Jawai ve Ian Vougioukas i na kraju virtuoz medju obrucima Karlos Arojo.Na klupi lavova Galate sjedi harizmaticni terner Engin Ataman koji  vodi i reperezentaciju Turske.

Portorikanac Aroja znaju na svim kontinentima i pod obručima – Karlos Arojo imao je, dok nije otisao, ugovor  od 1.900.000 evra.

Balkanski tandem Zoran Erceg – Dario Šarić, sa godišnjim primanjima od 1.500.000 eura su medju odlicno placenim igracima.

maxresdefault (2)

Iz Fenerbahčea – Luka Žorić, ima ugovor od 1.400.000 eura.

Pojačanje u Fener Semih Erden,ima ugovor od 1.350.000 eura (9.0 poena i 3.5 skokova u Turskoj, 6.0 poena i 2.8 uhvaćenih lopti u Evroligi) – ujedno i jedini Turčin na listi super placenih igraca.I sam Semih Erden je momak koji je igrao tri sezone u NBA je naseg porijekola.

Na kraju liste najplaćenijih igrača nalazi se nevjerovatni Endrju Gaudlok, sa 1.200.000 evropskih novčanica.

maxresdefault (3)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net