Recent Posts

BIH,Crna Gora,Hrvatska i Srbija skupa za upis stećaka na listu Unesko

Dosije koji je prošao preliminarnu tehničku evaluaciju stručnjaka Ujedinjenih nacija, biti  će proces evaluacije  koji ce trajati do sredine 2016. Danas bi  trebali  biti ponosni svi poslanici kulturne baštine koji su uvidjeli kako jedna zemlja može zajedno sa svojim susedima, Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, da napravi jedan veličanstven projekat nominacije stećaka, tim više što BiH i druge tri zemlje imaju oko 70.000 stećaka na svojim prostorima”

“Mi smo uspjeli  da pokažemo da južni dio Balkana nije samo region sukoba i razaranja već i zajedništva”, istakao je Lovrenović i podsjetio da je projekt nominacije stećaka počeo u Sarajevu krajem 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Upucen je zajednicki  zahtjev međunarodnoj  zajednici da imenuje instituciju koja će preuzeti brigu za zaštitu i očuvanje stećaka .

Nominacijom je predviđen upis 30 nekropola sa stećcima, reprezentativnih primera iz četiri zemlje na listu Svijetske baštine Unesko-a.

kul-stecci

Iz Srbije su nominovani Mramorje – Perućac, Mramorje – Rastište i Grčko groblje – Hrta.

Stećci su srednjovekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova, ponekad sa uklesanim slikovnim ukrasima (povijenom lozicom, rozetama, krstovima, štitovima i mačevima, lukom i strelom, ljudskim i životinjskim figurama, scenama lova na jelene, scenama turnira, geometrijskim ornamentima) ili natpisima, a nastajali su od XI do kraja XV veka.

Na Balkanu se zna da je do sada je pronađeno više od 66.000 stećaka, od čega preko 50.000 na području današnje Bosne i Hercegovine.

U Srbiji se stećci uglavnom nalaze u Raškoj oblasti ili zapadnoj Srbiji (u zlatiborskom kraju). Na Zlatiboru stećci postoje gotovo u svakom selu, iako su mnogi korišćeni kao građevinski materijal.

Stećci su težine od 100 kilograma do 32 tone.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net