Recent Posts

Ankara,Sofija i Bukurest uključene u vojne vježbe NATO u Crnom moru …

 Manevrima i vojnoj vježbi u cilju brzog pomorskog odgovora u Crnom moru a sve pod američkom komandom i sa flotom uz učešće američke krstarice “Vicksburg”,od danas ce se priključili  i brodovi drugih zemalja NATO.

Na licu mjesta tokom manevara uključene su i  simulacije protiv vazdušnih napada  podmornica, kao i simulaciju načina odbrane od napade malim plovilima, navedeno je u Istanbulu od strane portparola turske mornarice.

Zbog desavanja  oko Ukrajine u Istočnoj Evropi,Atlanski voni savez je održao seriju vojnih vježbi, prenijeli su doıbro obavjesteni turski mediji.

Moskva je preko svog ministra diplomatije Sergej Lavrov najavila, da će Rusija znati kako da nadje  odgovor na nagomilavanje vojnika NATO blizu ruske granice “na adekvatan način”.

Ovakvo vidjenje sve veceg nagomilavanje vojnika NATO blizu granice Rusije “ne doprinosi obnovi povjerenja” u evroatlantskom prostoru, rekao je Lavrov u Moskvi prilikom susreta za medije i sa svojim španskim kolegom Hoseom Manuelom Garsijom-Margalom.

“Bicemo brzo primorani da reagujemo na odredjen i adekvatan način, mi smo uvjereni da ovi problemi treba da budu riješeni kroz ravnopravan dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju”, kazao je Lavrov, prenijeli su turski mediji dio servisa vijesti Sputnjik.

Odgovor Moskvi je brzo stigao iz Pentagona da će oko 3.000 američkih vojnika iz treće pješadijske divizije biti raspoređeno u Istočnoj Evropi, kako bi učestvovali u vježbama obuke sa snagama Estonije, Letonije i Litvanije.

Potvrdu svega  dao je  pukovnik Stiv Voren novinarima informacijom da je 750 američkih vojnih tenkova, helikoptera, drugih vozila i opreme vec stiglo u Rigu.

Uskoro ce biti dopremljeno oko 120 komada američke vojne opreme u luku u Rigi,danas je potvrdilo i letonsko ministarstvo odbrane.

Pomenuta oprema je dostavljena u sklopu tekuće operacije “Atlantska riješenost”, veci dio će ostati u Letoniji, a dio ce biti prebačen u susjednu Estoniju i Litvaniji.

“Sve ovo će pomoći poboljšanju bezbjednosti sve tri baltičke države a demonstrira solidarnost sa NATO članicama”,napisao je na Tviteru ministar odbrane Letonije Raimonds Vejonis.

Operacija iz SAD i “Atlantska rešenost” podrazumjeva nastojanja Vasinktona da podrže svoje NATO saveznike i partnere u Evropi.Ovo znači stalno prisustvo kopnenih snaga u Poljskoj i u regionu Baltika, kao i održavanje pomorskih viježbi u Crnom moru.

Novi poziv za učešće u vježbi “Citadela Kleber 2015.” upućen je između ostalih vojnim jedinicama iz Belgije, Britanije, Nemačke, Grčke, Danske, Španije, Italije, SAD i Francuske.

Tan2014-3-7_1635426_1

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net