Recent Posts

Crnogorski aktivisti rade na povećanju podrške za članstvo u NATO-u

Crna gora NATO

Kako bi  unaprijedili  svijest u Crnoj Gori oko prednosti članstva u NATO-u, podgorički Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokrenuo je projekat ”Potreba odgovornog,transparentnog i otvorenog izbora”.

Pomenuti Projekat u kojem učestvuje i lokalna nevladina organizacija Spona — ima podršku neformalnih građanskih udruženja iz Berana, Pljevlja i Bijelog Polja u sjevernoj Crnoj Gori, gdje su organizovane ključne aktivnosti ovog projekta.

„Cilj projekta je podizanje građanske obavještenosti o aktivnijem uključivanju u proces odlučivanja o NATO integracijama Crne Gore, na temelju objektivnih, jasnih, razumljivih i preciznih stavova za i protiv članstva“, rekla je Danijela Vujošević, menadžerka projekata u CEDEM-u.

Ona je dodala da građanske asocijacije igraju ključnu ulogu u jačanju aktivizma na tom polju jer su stvorile platformu aktivnosti koja sadrži ključne principe za promovisanje značaja članstva u NATO-u.

„Kada govorimo o bivšim socijalističkim zemljama, poput Crne Gore, moramo napraviti paralelu sa zemljama jugoistočne Evrope koje su postale članice NATO i EU“. „Bilo je neophodno da se prvo transformišu u bezbjednosnoj ravni da bi mogle postati članice EU. U tim državama članstvo u NATO i EU je percipirano kao povratak Evropi, raskidanje sa prošlošću, dijeljenje demokratskih vrijednosti i ideala, usvajanje načela tržišne ekonomije i privrednog razvoja. Priključenje NATO-u je prilika da se iskoriste ponuđeni kapaciteti i resursi.“

S obzirom na to da su evroatlantske integracije definisane kao prioritet spoljne politike Crne Gore, pitanje ulaska u NATO i razvijanje odnosa s ovom organizacijom predstavljaju izuzetno važnu oblast za dalji razvoju Crne Gore.

Šta zemljama regiona treba da znaci i sta mogu da učine kako bi u većoj mjeri upoznale svoje građane sa tim šta članstvo u NATO-u znači.Ostaje da se vidi.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net