Recent Posts

Uoči novih pregovora diplomatija u Beogradu i Prištini

Italian FM Mogherini attends EU parliament hearing

Federika Mogerini doputovat ce krajem marta u Beograd i Prištinu a kako najavljuju da bi na dnevnom redu sledećeg  sureta trebalo da se nađu završetak plana za raspuštanje srpske Civilne zaštite na sjeveru KiM.Osim pomenutog zahtjeva Beograd očekuje otvaranje pitanja zajednice srpskih opština na KiM, iako prištinska strana to uslovljava ispunjenjem svih prethodnih dogovora, uključujući i pravosuđe i raspuštanju svih srpskih institucija, za koje tvrde da su “paralelne”.

Priština tvrdi da postoje politički krugovi koji se pribojavaju bilo kojih političkih prava Srba. Nema razloga za strah Albanaca od ZSO, jer nije prijetnja ni za koga – i ne namjerava da upravlja poslovima kosovskih Albanaca niti da unapređuje bilo koje druge poslove, osim poslove Srba – ovo  je izjavio Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije. Prema njegovim riječima, ZSO ima za cilj da zaštiti prava srpskog naroda na KiM i stvori političke, ekonomske i ukupne socijalne uslove koji će mu omogućiti da ostane na KiM.

Prije nove runde političkog dijaogla, iz Prištine stižu najave da će nesrpske manjinske zajednice na KiM tražiti od Ustavnog suda Kosova da ocjeni ustavnost i zakonitost dogovora o pravosuđu, jer se u njemu kao sudije i tužioci pominju samo Srbi i Albanci. Iljir Deda, iz pokreta Samoopredeljenje, izjavio je za prištinski dnevnik Koha ditore da je ovaj sporazum “neustavan i diskriminatoran, jer predviđa da samo Srbi i Albanci mogu da budu sudije i tužioci na sjeveru Kosova”.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net