Recent Posts

Hit – U Dubrovniku ćete moći da kupite čist vazduh u bocama

ne7a5871-dubrovnik-from-above-web-ready

Slobodna Dalmacija je u svojim izdanjima najavila da ce se boce čistog dubrovačkog vazduha od ljeta 2016. godine moći naći u prodaji, u pakovanjima od pola i jednog litra i bar četiri puta stajat ce skuplje od flaširane vode.

Ove boce će biti napunjene čistim vazduhom, barem dok vlasnik iste ne napune dubrovačkom vodom, koja će, prema najavama, biti zdravija i čistija od one koja se danas može kupiti u prodavnicama, pise Slobodna Dalmacija.

Kao centralno mjesto u toj ideji zauzeo je lokalni izvor Omble, na kome će, prema ideji bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića, koji želi da se ponovo vrati na to mijesto, biti otvoren Muzej vode.

“Dubrovnik će prodavati kao suvenir prazne sterilisane flaše od tvrde plastike koje nije lako slomiti, uz garanciju da je voda koju mogu napuniti bilo gdjee visoko kvalitetna”, rekao je Vlahušić.

Eks gradonacelnik Dubrovnika je objasnio da planira da se u prodaji nađe i paket u kom će biti jedna manja flasa od 0,5 litara i jedna veća, a kao poklon dobijaće se knjižica na kojoj će na više svijetskih jezika biti priča o izvoru, akvaduktu u Cavtatu i istoriji dubrovačke vode.

Na ovu ideju Vlahušić je došao na osnovu proste računice. Zidine Dubrovnika prošle godine posetilo je više od 900.000 turista, uglavnom sa kruzera, i svi su u rukama nosili flašu vode.

“Nema razloga da zbog pomenutog im ne ponuditmo nešto ovako jedinstveno”, upitao se Vlahušić. Procjenjuje da bi cijena paketa flasa mogla da bude oko 20 kuna, a flasa vazduha četiri puta skuplja, ali bi im cijena bila niža ako bi se kupovali uz kartu Dubrovnika ili uz ulaznicu za razgledanja zidina.

Smatra covjek lider same ideje o tome kako bi turistima to moglo biti zanimljivo jer su svuda u svijetu naviknuti da flaširanu vodu uvijek moraju da kupuju i da je skupo plaćaju u blizini turističkih atrakcija.Dubrovnik će ponuditi čistu vodu besplatno i još će im kupljena boca, pošto je više puta napune, ostati kao zanimljiva uspomena na posjetu Dubrovniku.

Prije nego se “Vlahušićeve flasa vazduha” eventualno nađe pred turistima, na potezu je gradsko preduzeće “Vodovod Dubrovnik”, koje radi na projektu pročišćavanja vode kapaciteta 490 litara u sekundi. Vrijednost projekta je oko 50 miliona kuna (6,5 miliona evra), do 1. juna, tvrde, biće izabran izvođač radova, a više od polovine para biće refundirano od strane EU fondova i Hrvatskih voda, kaze u svom tekstu Slobodna Dalmacija.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net