Recent Posts

Region Balkan se pridružuje borbi protiv ekstremizma

 

92FF4931-527F-4F50-B287-B02673841785_cx6_cy8_cw84_mw1024_s_n_r1

Balkanske zemlje dio su novih međunarodnih nastojanja za razmenu obavještajnih informacija i saradnju u sprečavanju radikalizacije.

Zvaničnici 60 vlada i organizacija, uključujući generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna, prisustvovali su Samitu u Beloj kući o suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu, održanom proslog mjeseca u Vašingtonu.

Balkanski zvaničnici iskoristili su ovu priliku da obavjeste svoje kolege o najnovijim kretanjima.

Samit u Bijeloj kući bio je korak ka pronalaženju rešenja. Taj događaj je „postavio osnovu za drugačiji pristup koji globalna zajednica treba da ima u suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu, koji često proizlazi iz vjerskog radikalizma“

Balkanskim zemljama takođe je potrebna pomoć SAD, EU i NATO-a za nadziranje boraca koji se vraćaju sa ratišta u inostranstvu, kaže Ivan Babanovski, profesor koji je nekada radio u makedonskoj obaveštajnoj službi.

Region treba da posmatra terorizam istim očima, a ne kao unutrašnji problem specifičan za svaku zemlju, rekao je on.

Koji je najbolji način hvatanja u koštac sa nasilnim ekstremizmom?

Ekstremizam neće prerasti u organizovanoj formi, pogotovo ne u obliku terorizma, jedino ako je ukorijenjen na samom početku. Ako je dozvoljeno da rastu i razvijaju se, to će biti teško kontrolirati, pa čak i teže iskorijeniti.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net