Recent Posts

Povećane kontrole u vehabijskim selima u Bosni

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pojava zastava i amblema Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) na kućama u selu Gornja Maoča u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini (BiH) izazvala je zabrinutost oko opasnosti koju predstavljaju militanti koji se vraćaju iz Sirije i Iraka.

Prošlog mjeseca su se pojavile fotografije na kojima se vide zastave IDIL-a kako se viore iznad nekoliko kuća u selu Gornja Maoča i obeležja na jednoj šupi.

„Nakon saznanja da se u Gornjoj Maoči zavijorila zastava IDIL-a, policajci iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izašli su, zajedno sa pripadnicima drugih agencija za sprovođenje zakona, na lice mesta radi utvrđivanja svih potrebnih činjenica na terenu, ali nisu zatečene istaknute zastave IDIL-a. O rezultatima izvršenih provjera obavješteno je tužilaštvo i mi ćemo nastaviti da radimo na ovom slučaju, rekla je portparolka SIPA.

Ovo selo u kojem su nastanjeni žitelji koji slijede vehabijsku ideologiju policija je kontrolisala više puta u prošlosti zbog sumnje oko povezanosti sa radikalnim grupama.

Militantni islam bio je gotovo potpuno nepoznat uglavnom sekularnom muslimanskom stanovništvu u BiH do sukoba na Balkanu devedesetih, kada su arapski plaćenici došli kako bi odbili napade srpskih snaga. Ti ratnici, od kojih su se mnogi nastanili u BiH, doneli su radikalnu verziju islama kojoj se protivi zvanična islamska zajednica u zemlji.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net