Recent Posts

KOLUMNE

Ravno do dna

Nepromišljena znanstvena politika

(Eksluzivno iz Zagreba za i.Balkan.net)

 Piše: Dr.sc. Igor DESPOT

GetAttachment (1) (1)

U tekstu na portalu Večernjeg lista u subotu osvanula je vijest da kolegica Margareta Matijević, doktorica povijesti i završeni student teologije, traži po smeću neke stvari ne bi li preživjela. Radila je na Hrvatskom institutu za povijest, tamo stekla naslovno zvanje znanstvenog suradnika, a onda se za nju nije otvorilo radno mjesto. Na zavodu za zapošljavanje je preko godinu dana, za predavanje u školama je prekvalificirana pa eto kopa po smeću.

Slična sudbina (manje drastična ako je netko u braku s partnerom koji ima stalnu plaću) zadesila je u zadnjih nekoliko godina brojne znanstvenike koji su upravo doktorirali. U vrijeme vlade Ive Sanadera, ministar znanosti Dragan Primorac odlučio je ozbiljno provesti Bolonjski proces i Hrvatsku pretvoriti u “zemlju znanja”. Kako je tadašnji solidan fiinancijski položaj bio zasnovan na relativno povoljnom zaduživanju, na brojnim institutima i fakultetima otvorena su radna mjesta za znanstvene novake.

Izbijanjem krize, štednja se ostvaruje u znanosti. Pravila zapošljavanja u znanstvena zvanja postaju kruta. Bez obzira na izvrsnost nema napredovanja dok netko ne ode u mirovinu ili ne umre. Prije dvije, tri godine prerano je umro jedan kolega i na njegovo mjesto apliciralo je troje znanstvenika, dojučerašnjih novaka sa solidnim akademskim biografijama. Nekadašnji kolege i prijatelji postali su ljuti rivali.

Nepromišljena znanstvena politika sa otvaranjem prekobrojnih fakulteta (u Hrvatskoj se na devet javnih fakulteta može studirati povijest) bez promišljanja što sa završenim studentima uz neotvaranje novih znanstvenih instituta doveli su ovu, vatrogasnu vladu, u vrlo nezgodnu poziciju. Proračun za znanost i obrazovanje je premali, ali je za sadašnje stanje u gospodarstvu i takav veliko opterećenje. Krediti više nisu povoljni, a kreatori zemlje znanja su ili u inozemstvu gdje grade dalje akademsku karijeru ili u istražnom zatvoru u Remetincu. Hrvatska znanost je nekompetitivna u svijetu, ne sudjeluje na bitnim događajima, a sredstva se ionako koriste gotovo isključivo za hladni pogon (plaće, održavanje zgrada i zadovoljavanje osnovnih uvjeta za boravljenje u njima).

Tko je za sve to kriv? Posrnulo gospodarstvo zbog dugogodišnjeg eldorada nakon pretvorbe i privatizacije, loše vođena država od svih vlada uključujući i ovu sadašnju te korupcija na svim razinama društva.

Samo Ministarstvo znanosti prije nekog vremena iniciralo je promjene u napredovanju u znanstvena zvanja. Intencija pravilnika bila je dobra – povezati hrvatsku znanost sa svjetskom i omogućiti napredovanje u znanstvena zvanja najboljima. Provedba je bila čisti šlamperaj. Za napredovanje u humanističkim znanostima relevantna je postala priznata baza ERIH, a uz nju baza nizozemskog poljoprivrenog fakulteta WASS-SENSE . Nakon brojnih kritika Ministarstvo je dodalo i bazu koju su izradili španjolski znanstvenici. Došlo je do zanimljivog paradoksa. U toj bazi nalazilo se nekoliko desetaka španjolskih znanstvenih časopisa i nijedan turski. To bi značilo da se hrvatski znanstvenici trebaju baviti španjolskim temama (recimo građanskim ratom), a ne osmanskim nasljeđem u Hrvatskoj ili zemljama Osmanskog Carstva. Još jedna bizarnost je da je na popisu WASS-SENSE jedina hrvatska izdavačka kuća bila Info-tehnika iz Vukovara. Do trenutka objave te baze nikad nisam čuo za tu kuću. Razlog je vjerojatno taj što se taj izdavač ne bavi humanističkim znanostima. Vrlo brzo nakon odluke Ustavnog suda da je pravilnik neustavan došlo je i do smjene ministra. Od tad nitko ne spominje doradu ili izmjenu postojećeg pravilnika, a po starom se vrlo lako moglo napredovati u znanosti. Kolegica s početka teksta bi možda u drugačijim uvjetima imala posao i mogla procijeniti svoju izvrsnost. Ovako je zacementirana u svome položaju i vjerojatno jedino što može za sebe učiniti je odlazak u inozemstvo i priključenje velikom broju stručnjaka koji su napustili Lijepu našu.

P.S. Eksluzivac portala i.Balkan.net iz Zagreba, autor kolumne „Ravno do dna“ je dr. sc. Igor Despot, znanstveni suradnik. Radi u osnovnim školama u Zagrebu. Autor knjiga The Balkan Wars in the Eyes of the Warring Parties, Balkanski ratovi i njihov odjek u Hrvatskoj te niza znanstvenih članaka.

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net