Recent Posts

Najjači brendovi na regionalnoj listi

Razne su institucije kao sto je VALICON  mjerio snagu brendova na području Balkana – riječ je o Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji ovisno sta  se kupuje i moze naci u prodaji sirom Turske. Snagu brendova u Hrvatskoj, ali i u Regiji, VALICON prati  skoro 12. godina.

VALICON TOP25 BRENDOVA široke potrošnje 2014 u regionu Balkana

1 Milka čokolade
2 Coca Cola
3 Vegeta
4 Cedevita
5 Argeta
6 Orbit
7 Smoki
8 Cockta
9 Nivea
10 Pepsi
11 Nescafe
12 Jaffa Cakes
13 Fanta
14 Jana
15 Lenor
16 Paloma toalet papir
17 Gillette
18 Plazma
19 Kiki
20 Ariel
21 Airwaves
22 Nutella
23 Podravka supe
24 Dukat jogurti
25 Medeno srce

Maloprodaja onoga sto se proizvede u pomenutim zemljama  u Turskoj su na vrhu liste i dalje suvereno Milka čokolada koja već par godina pokazuje inovativnost u kombinovanju klasičnog marketinga, samog proizvoda i cijenovnog pozicioniranja, uz širenje u sve legitimne kategorije proizvoda koje Milka može da pokrije. Konzistentna usmerenost na nježnost, uz agresivno oglašavanje proizvoda i rad na mjestu prodaje dobar je primjer i za druge  brendove.

Coca Cola je već 2011. prva izuzetno dobro iskoristila svoj jubilej. U 2013. je pokazala svim brendovima kako se vodi emocionalno jaka kampanja, mada se činilo da joj ni ta kreativnost nije dovoljna da zadrži vodeću poziciju, zbog generalnog pada kategorije Gaziranih bezalkoholnih pića, ali i oštre konkurencije (npr. Cockta, Sky cola ili Pepsi), to je brend koji i dalje čvrsto drži drugu poziciju na TOP 25 regionalnoj listi.

Pomenuta dva vodeća mjesta na listi se dominantno izdvajaju, dok su brendovi od treće do osme pozicije uglavnom prilično blizu jedan drugom, gdje svaki od njih ima određeni potencijal na kojem se može raditi i određene „nedostatke“ koje treba rješavati kako bi se snaga brenda odrazila i u poziciji na listi. Dakle, kod gornjih pozicija uglavnom govori se o zadržavanju pozicije ili skoku prema vrhu liste. O poziciji brenda na listi od 3. do 8. mijesta zaista odlučuju nijanse, što svakako treba imati na umu kada govorimo o „padu“ ili „rastu“ pojedinog brenda. Već sledeće godine situacija između dva brenda može biti drugačija.

Teško ćemo naći brendove koji se nalaze u kategorijama koje nemaju veliku raširenost, poput cigareta, ženskih i muških proizvoda ili brendova iz premium segmenta. Razloge za “pomjeranje” na listi takođe možemo da tražimo u rastu ili padu kategorije.

Snaga brendova izračunavaju se na osnovu prepoznatljivosti, iskustva i upotrebe istih. Brend je definisan kao potrošački brend zajedno sa ekstenzijama koje se koriste za proizvod unutar pojedinačne kategorije. Nadalje, ako se isti brend upotrebljava u različitim kategorijama, na primer Milka u kategoriji čokolada i Milka u kategoriji keksa, snagu brenda Milka ne računamo zajednički za sve kategorije u kojima se nalazi, nego posebno za svaku kategoriju. Zbog toga, rezultati nisu u potpunosti uporedivi sa prošlom listom, upravo zbog tog sezonskog uticaja.

kraft-proizvodi-ftd

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net