Recent Posts

Zagreb ima dobre namjere i neće kočiti Beograd na putu prema Briselu

Otvorena pitanja da li  će  Zagreb usporavati nastojanje Beograda na putu  prema Briselu i EU,Vesna Pusić je kazala da takva opasnost od Hrvatske uopće ne postoji.

“Sigurno da bi  polozaj i značaj Zagreba prema EU umanjili ambicije Beograda,postoje jedino kada je upitanju bezbjednosni polozaj i interes u pitanju. Potrebno je napredovanje svih zemalja sa kojima se graničimo, prema standardima EU. Na taj način dobijamo sigurne i stabilne zemlje na svojim granicama i zato ćemo biti od pomoći na njenom evropskom putu”, rekla je Pusić.

Vesna Pusić dodaje da Hrvatska “nema bilo kakav arogantan stav s visine, ako znamo da je i nama bilo poteško, ali nam se taj put isplatilo”.

Kontakte koje je za medije iz Beograda imala sef hrvatska diplomatije rekla je da su “odnosi dva susjeda sada dosta dobri,pa skoro i korektni”.“Ako znamo da postoji puna savjest i da je trebamo pokazati uz sposobnost da prvom svom susjedu možemo civilizaciski da svi funkcionišemo,onako jedino tako i drugi, ne smijemo od Evrope nadalje,jer  mogu ozbiljno da nas uzimaju”, kazala je Vesna Pusić.

Dodavsi da ne vjeruje u politiku ljubavi  i mržnje i da je u politici, u odnosima među državama, od mržnje jedino opasnija ljubav.

“Pomenuto  se brzo moze da pretvori u neke čudne i nezeljene pretenzije…. Nama ne treba ni vlike ljubavi ili mržnje, već efikasno pracenje i postovanje susjestva”, primetila je Pusić.

Kada se  sve sagleda  pred dolazak kolege iz Beograda, Vesna  Pusić kaze da će dva susjeda konačno morati da rijese pitanje nestalih.

“U stvari taj broj je relativno mali,brojka je oko 200 nestalih sa strane Beograda. Na zalost svi nestali su ‘naši’ , s tim što su neki etnički Hrvati iz Hrvatske, a neki etnički Srbi iz Hrvatske. To je  naša odgovornost i naš interes da se njihova sudbina rasvijetli”, tvrdi  Vesna Pusić.

Ministarka iz Zagreba dala je najavu da će sa Ivicom Dačićem “rasčistiti i situaciju na koga je sada red” i razgovaracemo i o “mogućim predsjedničkim posjetama” i navela da joj je ” veoma drago da čuje da u regionu postoji dobra volja da se takvi susreti dogode” i to treba podrzavati.

indir (4)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net