Recent Posts

Turska i Istanbul zive za fudbalski gradski derbi Fener – Galata

Deinitivno ovaj vikend Istanbul zivi samo za gradski derbi Fenerbahče – Galatasaray,tada je cila Turska na nogama.

Uz usporedbu da su gradski derbiji i ovi CELTIC – RANGERS (Glasgow, Scotland) ,BOCA JUNIORS – RIVER PLATE (Buenos Aires, Argentina), LAZIO – ROMA (Rome, Italy),REAL – ATLETICO (Madrid, Spain),PANATHINAIKOS – OLYMPIAKOS (Athens, Greece),LIVERPOOL – EVERTON (Liverpool, England),CORINTHIANS – PALMEIRAS (Sao Paolo, Brazil),BENFICA – SPORTING (Lisabon, Portugal),INTER – MILAN (Milano, Italija)Sarajevo-Zeljeznicar(Sarajevo,BIH),PARTIZAN-ZVEZDA(Beograd,Srbija) … Ali ne ispricati atbosferu o derbiju FENERBAHCE-GALATASARAY (Istanbul, Turkey) mnogi bi bili zakinuti onome kada se kako se zivi u ta dva navrata u Turskoj za te derbije i sve oko njih.Sve se desava na dva gradska stadiona onom na aziskoj strani grada  ŞÜKRÜ SARACOĞLU STADYUMU i na evropskoj strani Turk Telekom Areni.

Tribine na oba stadiona nisu nikada prazne kada igra Fenerbahče i Galatasaray primaju vise od 50.000 hiljada vatrenih navijaca.

images (3)

Fenerbahče i Galatasaray ne igraju samo derbi susrete zivi se cjele godine sa rivalstvom i za početak utakmice! Jesu li svi spremni za uzbuđenje?Fener ima preko 30 a Galata skoro 25 miliona navijaca sirom Turske aili i cjele planete.U nedelju se licem u lice suočavaju dva najveca kluba Turske i najmoćnije momčad u toku ovogodišnjeg prvenstva! Najbolji svjetski nogomet igra se kada su rivali ova dva kluba u Turske.Povlastica i privilegija bice oni koji se nadju na samo stadionu ali i svi oko njega i uz TV ekrane.Igra se za bodove,igru ​​će se i za sve ljubitelje sportske igre bez obzira da li su gost ili domacin.Ko stigne do bodova o derbiju ce se pricati cjelu godinu dana.Ovaj susret narednog dana ce skoro da odluciti ovogodisnje Prvesntvo u Turskoj.Oba rivala i velika igra će vam oduzeti dah a o vrsti nogometne igre morate se sami uvjeriti! Uzbuđene donosi atmosfera koju daju navijaci kanarinaca sa jedne i lavova, s druge strane! Poruka svim igracima koji ce izaci na zeleni teren na aziskoj strani grada je da brane i igraju za svoj tim za njegove boje i prikazu najbolju igru lopte na ovim prostorima! Dobre igre su uvjek prepoznatljive na derbijima! Igre jednih protiv drugih dva najbolja nogometna klua u Turskoj ne igraju samo za bodove vec za rivalstvo i novu titulu prvaka drzave!

images (4)

Kakav se igra fudbal na derbiju,niko o tome vise ni ne prica?

Imena aktera koji  kada se nadju na terenu Galatasaray i Fenerbahçe tu sve vrvi od izuzetnog uzbudjenja i igra se od prve do poslednje sekunde derbija.Pravi primjer derbija su Fenerbahce i Galatasaray, dva najveća tima Turske odigrali su više od 360 međusobnih utakmica kroz istoriju. Po mnogima jedan od najvećih derbija na svijetu je ipak čuven po nogo cemu … treba vidjeti samo djelic atmosfere na terenu i na trebimana i na ulicama i u cjeloj Turskoj.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net