Recent Posts

Istanbul i kako u isto vrijeme biti i na evropskoj i na aziskoj strani Istanbula

 

Istanbul je grad u kome ne znate gdje biste prije krenuli, koju hranu probali, gdje prvo uživali u pogledu, gdje prvo krenuli u šoping…Tako da je putnicima teško izdvojiti listu prioriteta, ali svakako mozete krenuti od najpopularnijih mjesta.

Bosfor dijeli Istanbul na evropski i azijski dio, Zlatni rog odvaja stari i novi evropski dio ogromnog grada. Ankara je 1923.godine preuzela status prestonice od Istanbula, kada je Mustafa Kemal pasa Ataturk proglasio Tursku Republikom. Istanbul je i dalje ostao najposećeniji grad Turske u kome živi preko 18 miliona stanovnika. Grad u kome ne znate gde biste prije krenuli, koju hranu probali, gdje uživali u pogledu, gdje u šoping… Teško je znati izdvojiti listu prioriteta, ali svakako treba krenuti od najpopularnijih mjesta grada na Bosforu.

Sultan Ahmetova džamija ili mnogo poznatija kao Plava džamija (zbog plavih pločica koje prektrivaju njenu unutrašnjost) jedna je od najpoznatijih dzamija islamskog svijeta. Izgrađena je po želji sultana Ahmeta I (sa šest minareta) kako bi parirala veličanstvenoj Aja Sofiji. Nekada se odavde kretalo na hodočašće u Meku i Medinu.

Aja Sofija nekada je to bila crkva Svete Sofije majke Mudrosti i skoro je 9 stoljeca bila najveća hrišćanska crkva na svijetu. U džamiju je pretvorena za svega nekoliko sati kada je Mehmed II Osvajač osvojio Istanbul. Od 1935.godine radi kao muzej i za to je zaslužan Mustafa Kemal pasa Ataturk. Unutar Aja Sofije nalazi se stub i u njemu mala rupa, a prema legendi ko ubaci palac u tu rupu i okrene ga za 360° zamišljena želja će mu se sigurno ostvariti.

11003300_750483155059475_910322603_o (3)

Topkapi muzej i palate jeizgrađene polovinom XV stoljeca bile su to najznačajnije palsce u kojoj su živeli sultani. Na ovom mjestu možete vidjeti i jedan od najvećih dijamanata na svijetu,zlatnu besiku i predmete koje su koristili sam Muhamed i Mojsije.

Sulejmanija je velelepna džamija iz XVI stoljeca koja danas čuva turbe najvećeg osvajača sveta, Sulejmana Veličanstvenog i njegove miljenice Hurem. Prema predanju ova džamija postojaće zauvjek, pa i kada dođe kraj dunjaluku, u jednom komadu pašće u vode Bosfora! Postoji i vjerovanje da četiri minareta džamije simbolizuju Sulejmana kao četvrtog sultana koji je vladao u Istanbulu, a 10 balkona simbolizuju ga kao desetog sultana Osmanske dinastije.

Bazilika cisterna bila je najveći podzemni rezervoar pijaće vode. Voda je dopremana iz Belgrad orman šume u okolini Istanbula, vodovodom dugim čak 19 km! Ima preko 330 stubova pa je zovu i Cisternom 1.001 stuba.

Kapali čaršija ili Veliki bazar je jedna od najvećih pijaca na svijetu, sa preko 4.400 dućana. Uvijek se zatvara u sumrak, a samo je dva puta bila otvorena noću i to tokom velikog požara u XVI stoljecu i za proslavu Abdul Medžidovog izlaska iz Egipta. Tu je snimano puno scena iz filma o Džejmsu Bondu!

11002972_750483278392796_202621126_o (3)

Istiklal dzadesi je glavna ulica i glavna pješačka zona ovog kosmopolitskog grada. Nalazi se na novom evropskom delu, i potpuno oživi u večernjim satima, kada desetine hiljada stanovnika i turista iz Sultanahmeta, starog dijela grada, dođu i uživaju hodajući jednom od najvećih avenija na svijetu. Tokom vikenda njom prošeta i preko 5.000.000 ljudi!

A kada ste u Istanbulu grijeh je ,ne posjetite i Galata kulu, čuveni trg Taksim, čuti priču o hotelu “Pera Palace” u kome je pisano “Ubistvo u Orijent ekspresu”, Tunelu – metrou 573 metara dužine…Za Galata kulu se ne zna kada je tačno izgrađena, ali smatra se da je iz Vizantijskog perioda. Današnji izgled dali su joj Đenovljani u XIV stoljecu. Sa ove kule je u XVII stoljecu jedan od prvih letača Ahmed Selebi, koristeći veštačka krila, skočio i preletio cjeli Bosfor, a potom se spustio na drugi Kontinent u Aziju.

Turska Kuhinja jakih, divnih i neobičnih ukusa mami da probate bas sve! Hrana se nalazi na svakom ćošku. Pogled će vam sigurno odlutati ka malim kantinama iz kojih se čuje galama i širi jak miris preukusne hrane -halva od pistaća, čokolade, preslatke baklave i nema sta nema.

Uz sve to obavezno pite čaj, crni, gorak i sladak u isto vrieme, koji služe u identičnim čašicama na crveno-bijeloj tacni. Jaka turska kafa i vreo salep. A za kraj ono najslađe i najlepše, preukusni sokovi od sviježe ceđenog nara ili narandze koje možete kupiti svuda i obavezno kupite i uživajte u nevjerovatnom ukusu!

10997965_750483251726132_598914612_o (3)

Nargile su još jedan od simbola Istanbula.Nije obavezno probajte ali taj nevjerovatne ukus tufahijee, mente, voća, ruža, vanile, i usput uživajte ispijajući turski crni čaj.

Na ulicama Istanbula se prodavaju peceni kestni , kukuruz , kokice , školjke , staklena vuna , hamburgeri , kebabi , donner , čavapi itd..Istanbul je prava meka za sladokusce kao sta sam ja i vi se u sve to mozete uvjeriti …

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net