Recent Posts

Dvije Vlade u sjeni,eventualni premijeri Pajtić i Karamarko

 

Premijer vlade u senci, u Beogradu koja će ukupno imati 15 članova biće, Bojan Pajtić, a potpredsednice Gordana Čomić i Nataša Vučković, saopšteno je danas na Glavnom odboru Demokratske stranke.

HDZ-u je ostalo da u ‘kadrovskoj križaljci’ stranačkih odbora, u medijima kolokvijalno nazvanih ‘vlada u sjeni’, još samo uredi resor kulture, pa će u potpunosti biti poznato s kojim snagama kreće u jesensku političku ofenzivu. Iako stranački predsjednik Tomislav Karamarko nije obznanio konkretna imena, u javnosti se već dulje vrte neka stara, ali i pojedina nova imena.

karamarko-zabrinuti-smo-odnosima-sa-srbijom (1)

Osim što će biti potpredsjednica vlade u senci, Čomić će biti zadužena i za resor odbrane, a Vučković za ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar za evropske integracije biće Zoran Lutovac, državne uprave Saša Paunović, saobraćaja Dragoslav Šumarac, dok će resor omladine i sporta voditi Nađa Higl.

U vladi u senci biće i Miodrag Stojković, koji će voditi resor prosvete i nauke, dok će za privredu biti zadužen Ivan Stefanović.

U toj vladi ministar policije biće Dragan Šutanovac, pravde Momčilo Grubač, kulture i informisanja Jelena Balašević, a finansije će voditi Srboljub Antić.

Pajtić je za ministarku poljoprivrede i životne sredine predložio Nadu Dragović, a za ministarku zdravlja Nadu Čemerlić- Adžić.

Pajtić je uoči predstavljanja vlade u senci rekao je riječ o ljudima koji znaju da vode državu, te da neće insistirati na poređenju sa članovima prave vlade, jer će to učiniti sami građani.

Iz Zagreba apostrofira se da Glumica Anja Šovagović Despot, ili možda neko drugo ime na poziciji ključne HDZ-ove osobe za kulturu i umjetnost, trebala bi postati posljednja kockica u mozaiku ukupno 23 stranačka odbora najjače oporbene stranke. Tomislav Karamarko svoj ‘kabinet’ još ne naziva ‘vladom u sjeni’ niti izlazi s imenima, no posve je jasno što je cilj njihovog angažiranja.

Imena o kojima se kalkulira vidi kao ‘zanimljiv miks’, no i nagovještava da je ‘jasno da će se ti ljudi mijenjati, odnosno da svi koji se spominju neće biti i oni koje će HDZ na idućim izborima istaknuti kao svoje uzdanice, nego će vjerojatno biti dosta preslagivanja’.

‘Iz prošle vlade prepoznajemo dva imena – Dražena Bošnjakovića i Radovana Fuchsa. Za Fuchsa je to malo začuđujuće, ne zato što ne bi bio blizak novom predsjedniku stranke, nego je teško da se baš mogao istaknuti u kratkom ministarskom mandatu, pa je opet dobio šansu’, kaže Raos.

Prema rečima opozicije, sadašnja vlast je sluga krupnog kapitala, dok će Demokratska stranka biti, kako je rekao, sluga radnika i srednjeg sloja, “a oni neka budu sluge krupnog kapitala”, zaključio je Pajtić.

Iste rijeci su porucene i iz Zagreba,Karamarkovim najbližim suradnicima predlaže da, ukoliko na idućim izborima i osvoje vlast, krenu tražiti informacije, ali i da se idućih mjeseci i godina, koliko će sigurno biti članovi ‘vlade u sjeni’, iskažu s određenim prijedlozima i idejama. ‘Sve bi im to pomoglo da se, ukoliko osvoje vlast, brže i lakše prilagode u preuzimanju dužnosti i to bi za politički sustav moglo biti dobro’, zaključuje Zoran Malenica.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net