Recent Posts

Svjetska ekonomija u najgorem stanju od Drugog svjetskog rata

maxresdefault (1)

Lord Jacob Rotschild, je u godišnjem izvještaju investicijskog fonda “RIT Capital partners”, čiji je predsjednik, upozorio ulagače na “kaos, ekstremizam i agresiju” širom svijeta,posebno ukazujući na “užasne probleme u Europi”, prenio je britanski list “Telegraph”.

“Pored teške ekonomske situacije, investitori se suočavaju sa geopolitičkom situacijom koja je možda najgora još od Drugog svetskog rata”, istakao je lord Rotschild u izveštaju za 2014. godinu.

Taj 78-godišnji bankar je naveo da je to rezultat “kaosa i ekstremizma na Bliskom Istoku, ruske agresije i ekspanzije, kao i oslabljene Europe, koja bilježi užasno visoku nezaposlenost,u najvećoj mjeri izazvanoj time što se vlasti u mnogim članicama Europske unije nisu pozabavile strukturnim reformama”.

Slika globalne ekonomije koju je Rotschild iznio u novom godišnjem izvještaju je mnogo gora od one u prošlogodišnjem izvještaju, kad je kao najveće izazove za svjetsku ekonomiju on izneo usporenje rasta kineske ekonomije i moguće precijenjeno dioničko tržište.

Dinastija Rothschild je bankarske porodice.

Ima porijetlo od njemackih Jevreja iz Frankfurta. U 18. stoljeću, postali su važna evropska bankarska dinastija, koja je nadmašila najmoćnije bankarske dinastije do tada.

Pet linija austrijskog ogranka obitelji postali su dio austrijskog plemstva, te su dobili nasljedne titule barona Habsburske Monarhije u vrijeme cara Franje II. 1816. Druga linija britanskog ogranka dinastije, bila je uzdignut u britansko plemstvo na zahtjev kraljice Viktorije.

Rothschildi već više od 200 godina vrše velik utjecaj na ekonomsku, a posredno i politicku historiju i sadašnjost Evrope i svijeta.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net