Recent Posts

Sud BiH:Zubac proglašen krivim, osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana

8957_2208428116556358

Goran Zubac,direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine danas je proglašen krivim po optužnici koja ga tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Sud Bosne i Hercegovine je protiv Zubca 16. juna 2014. godine potvrdio optužnicu koja ga tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

“Optuženi je kriv što je dana 7. februara 2014. godine na čelu državne agencije odbio da pruži pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih organa tokom agresivnih protesta u blizini Predsjedništva BiH, u kojem se nalaze i druge institucije. On je odbio traženu pomoć i pored prethodnog saznanja o agresivnim napadima demonstranata. Ignorisao je pozive policijskih zvaničnika o zahtjevima za upotrebu policijske jedinice SIPA-e”, kazao je Strika dodavši kako je zbog toga optuženom na teret stavljeno nesavjesno obavljanje dužnosti čime je prouzrokovana šteta u visino od 10.000 konvertibilnih maraka.

Zubac je današnjom prvostepenom presudom osuđen na kaznu od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Današnjem izricanju prvostepene presude u Sudu BiH prisustvovao je osuđeni Zubac, njegov branilac Dragiša Jokić te tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Marković. Današnje izricanje presude pratio je veliki broj novinarskih ekipa, a Zubac, nakon što je proglašen krivim, nije želio davati izjave za medije. Njegov branilac kazao je kako će uložiti žalbu na izrečenu presudu.

Zubac po izlasku iz sudnice nije želio komentirati ovakvu presudu dok je njegov advokat Dragiša Jokić rekao da je iznenađen i da će uložiti žalbu na ovu presudu.

„Jesam, iznenađen sam, jer nisam očekivao ovakvu presudu, ali kad dobijem pismeni otpravak moći ću više govoriti o njoj. Svakako ćemo uložiti žalbu pa ćemo vidjeti šta će biti u drugostepenom postupku“, kazao je Jokić.

Jokić je rekao da, bez obzira na ishod prvostepenog sudskog postupka, njegov klijent neće odstupiti sa pozicije.

Također, Sud BiH utvrdio je da bi pružanjem pomoći Specijalne jedinice DKPT-u bila spriječena šteta koja je na kraju iznosila 339.522 KM (blizu 170.000 eura).

Inače, Tužilaštvo BiH stavilo je ne teret Zubcu nesavjestan rad u službi jer je kao ovlaštena osoba za zakonit rad SIPA-e očigledno nesavjesno postupio.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net