Recent Posts

Savjeti koji će vam smanjiti račune i uštedeti brdo novca

b9601df8618efa177ef0e31ed3a6192b

Uz pomoć ovih krajnje jednostavnih savjeta smanjićete mjesečne račune i uštedeti prekopotreban novac koji ćete moći da potrošite na druge važne stvari.

Izolacija sopstvenog doma

1. Projektujte kuću tako da je većina prozora i dnevnih prostorija na južnoj strani kuće kako biste iskoristili sunce za grijanje i rasvjetu, a na sjevernoj strani neka budu kuhinja, hodnik, spavaće sobe, kupatilo.

2. Smanjite korišćenje klima-uređaja tako da fasada bude svijetle boje, kuću provjetravajte tokom noći, a u višeetažnim kućama otvorite etaže kako bi se efektom uspona topli vazduh digao, a hladan spustio.

3. Spuštajte roletne i zaklanjajte zavijesama i roletnama prozore kako biste sprečili ulazak Sunčevih zraka: u letnjem periodu spoljne roletne mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 8 stepeni Celzijusa.

Uredjaji za grijanje i hladjenje

1. Svake godine prije sezone grijanja pozovite servisera da proveri plinske (bojleri) ili uljne instalacije i gorionik. Zaprljan gorionik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, a u bojlerima kamenac smanjuje prolaz toplote. Naslaga kamenca od 1 mm na bojleru može smanjiti efikasnost uređaja za 10%.

2. U radijatore (centralno grijanje) preko ljeta može ući vazduh koji smanjuje kapacitet rada (pola radijatora je toplo, a pola hladno). Zato treba redovno izbacivati vazduh iz radijatora i cijelokupne instalacije dok sav vazduh ne izađe, odnosno dok ne počne da kaplje voda.

3. Preko ljeta podesite klima-uređaj na 26 °C. Za svaki stepen niže temperature u prostoru utroši se 3 do 5% više energije. Zbog zdravstvenih razloga, razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne sme biti viša od 7 °C.

Svijetlo

1. Rasvjeta troši 10 do 15% električne energije. Zato maksimalno koristite dnevno svijetlo, redovno čistite prozore i ne postavljajte tamne zavese ili previše biljaka ispred prozora.

2. Zamenite obične sijalicom sa štedljivim koje troše šest puta manje električne energije. Kod običnih sijalicama u svijetlost se pretvara svega 5% uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplotu.

3. Ugradnjom digitalne inteligentne rasvjete sa štedljivim sijalicama u kući od 150 m2 moguće je uštedeti oko 65% u odnosu na klasičnu rasvetu. Potrošnja energije će biti oko 4500 kWh, a rok za povrat investicije 15,8 godina.

Kucni uredjaji

1. Bilo bi idealno da su svi kućni uređaji energetskog razreda A jer troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D. Postoji sedam razreda energetske efikasnosti označenih slovima od A do G (troše najviše energije).

2. Kupite frižider koji odgovara vašim potrebama. Frižider srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje, bez obzira na to da li je pun ili prazan, a mijesečna potrošnja raste do 20 kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta.

3. Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnijem mijestu u kući (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera) i ne izlažite ih sunčevom zračenju – svaki stepen manje smanjuje potrošnju struje i do 6%.

Mali kucanski aparati

1. Izbegavajte rad električnih uređaja u “stand by” načinu rada kad god je to moguće, jer se tako troši i do 6% električne energije.

2. Mikrotalasna peć je energetski efikasnija od obične peći zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50%, i to za pripremu malih količina hrane, a naročito prilikom podgrevanja.

3. Kompjuter uvijek gasite kad ga ne koristite, a ako ipak morate da ga ostavite uključenim dok ne radite na njemu, ugasite monitor jer on troši više od 50% energije cijelog sistema.

Voda

1. Ne puštajte da voda teče dok perete posuđe, zube, ruke… Pri pranju zuba se na taj način uštedi u proseku 5 litara, a pri pranju ruku i do 10 litara vode.

2. Zamijenite gumice na slavinama iz kojih kaplje voda. Pri kapljanju od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara, a godišnji oko 6000 litara vode.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net