Recent Posts

Ankara od UN-a trazi da Ban Ki-mun predstavi plan za ujedinjenje Kipra

kipar

Turski premijer Ahmet Davutoglu je na konferenciji za novinare u UN posle sastanka sa Banom rekao da će Turska “učiniti sve što je moguće za održiv, sveobuhvatan mir na Kipru”.

Davutoglu je pozvao kiparske Grke da se vrate pregovorima i založio se za međunarodnu konferenciju o ujedinjenju mediteranskog ostrva.

Kipar je podeljen 1974. godine, na sijeverni turski i južni grčki dio, pošto je Turska pripojila dio otoka nakon državnog udara kojeg su sprovele pristalice ujedinjenja sa Grčkom.

Turska ne priznaje Kipar kao državu i insistira na tome da jednostrano istraživanje na polju nafte i gasa, koje sprovodi međunarodno priznati grčki deo ostrva, krši prava kiparskih Turaka.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades je u oktobru suspendovao pregovore o ujedinjenju nakon što je Turska najavila da će pokrenuti istraživanja nalazišta gasa u vodama u kojima je kiparska vlada za eksploataciju ovlastila druge kompanije.

Lideri podijeljenog Kipra dogovorili su da rade u pravcu novog sistema podjele vlasti, što je najnoviji pokušaj da se okonča dugogodišnji spor, koji komplikuje odnose sa Grčkom i evropske aspiracije Ankare.

Predstavnici dvije najveće etničke grupe na ostrvu, zajednica kiparskih Grka i Turaka, rekli su da će pokušati da postignu dogovor o federaciji od dvije zone na ostrvu koje je decenijama podijeljeno.

“Lideri su izrazili riješenost da nastave strukturne pregovore koji će biti usmjereni na ostvarivanje rezultata”, rekla je Lisa Batenhajm, izaslanik UN na Kipru, pozivajući se na zajedničko saopštenje.

Kiparski Grci i Turci podijeljeni su decenijama. Zajednička administracija raspala se ubrzo nakon što je Kipar stekao nezavisnost od Britanije 1960. godine, a otok je podijeljeno poslije turske vojne invazije 1974. godine.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net