Recent Posts

Talenti bježe iz Regiona

zadrzavanje_strucnjaka

“Velika je žalost, po svim svjetskim statistikama da se mi u regionu nalazimo na dnu zemalja”, rekla je Drecun u izjavi medijima.

Drecun je rekla da, po jednom istraživanju od 146 zemalja na svijetu Srbija je po mogućnosti da privuče talente na 144. mijestu, odnosno druga zemlja po redu odozdo. Po mogućnosti da zadrži talente, dodaje, Srbija je na 143. mestu.

“Ogroman je zadatak pred svima nama. Moramo da stvorimo uslove, i kada je reč o zaradama i ponudi zanimljivog posla”, rekla je ona.

Osvrnula se i na regionalno istraživanje koje će, kako kaže, biti predstavljeno u Briselu. Prema tom istraživanju, kaže ona, 61 odsto ispitanih u Albaniji smatra da je obrazovanje ono što će voditi napred kroz život.

Ovaj postotak u drugim zemljama se kreće od 20-25 odsto, a u Srbiji tek 14 odsto ljudi smatra da je dobro obrazovanje važno za uspjeh i napredovanje. Ostali smatraju da je važno poznavati prave ljude i imati sreće. To znači da čekamo da nam se stvari samo po sebi dese”, navela je Drecun.

Dalje je podsjetila da su Španija i Portugal, u vreijme kada su bili u najvećoj krizi ulagali u inovacije.

“Nauka je veliki potencijal i trebalo bi da nauci damo zasluženo mijesto, da se na pravi način finansira i da omogućimo da se transfer tehnologija desi”, kazala je Drecun.

Drecu je na kraju razgovora sa medijima rekla da su naši istraživači na Univerzitetu u Novom Sadu dobili evropsku donaciju od 30 miliona evra da naprave centar za primenu IT tehnologija u poljoprivredi.

“Imaće najsavremenije senzore za koje čujemo da uskoro idu u sondu koja ide na Jupiter”,rijecima pohale rekla je ona.

Prema njenim riječima, takav centar će zapošljavati nove ljude, pozivaće ih da dođu u Srbiju, jer mogu da im ponude dobra radna mesta- dobro plaćena i cijenjena u društvu.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net