Recent Posts

Šta Čović, Karamarko i Grabar Kitarović spremaju BiH

620_4931Sarajevo, Zagreb, Mostar- Tomislav Karamarko u najmanju ruku u Sarajevu je izazvao podozrenje opširnim pismom podrške zahtjevu tamošnjih Hrvata da se ta susjedna država federalizuje podjelom na četiri federalne jedinice. Bez obzira na javno varničenje između iznenađenog Karamarka i ljutih predstavnika građanskih Hrvata u BiH, koje predvodi Željko Komšić, hrvatska predsjednica je u BiH dočekana uz najviše počasti.

Ipak, pitanje postojanja političkih uslova za zahtevane izmene Ustava BiH i njenu federalizaciju, pitanje ozbiljnosti tog zahtjeva u kontekstu blokiranih (neki misle ucenjivačkih) međustranačkih dogovora oko formiranja vlasti u Federaciji BiH, kao i pitanje snage Hrvatske da u EU interes Hrvata u BiH postavi kao svoj odnosno interes Brisela, kako insinuira Karamarko – otvoreno je.

Tomislav Karamarko, čijoj se stranci smješi povratak na vlast u Hrvatskoj, buru je izazvao rečenicama u kojima ocjenjuje da Hrvati u BiH, iako po Ustavu konstitutivni narod, ne samo da su neravnopravni sa ostala dva konstitutivna naroda nego im je položaj ispod položaja nacionalne manjine. Karamarko, koji je ranije izjavio da će se i te kako miješati ako ocjeni da je položaj Hrvata u BiH ugrožen, u pismu je precizirao: “Hrvatska je postala punopravna članica EU i u interesu joj je da to postane i BiH, ali prvi i nezaobilazan uvjet, kao što sam već istaknuo, za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i NATO je rješavanje hrvatskog pitanja u BiH. Hrvatski interes je interes EU, a to je stabilna BiH koja slijedi europske standarde”.

Istovremeno je lider bosanskohercegovačkih Hrvata Dragan Čović sebi obezbjedio ključnu ulogu u korak napred – dva koraka nazad nadgornjavanju oko podjele ministarskih mijesta u Federaciji BiH. On je zasad dobro unovčio izbacivanje Milorada Dodika, koga u BiH smatraju njegovim strateškim partnerom, iz vlasti na centralnom nivou, ali i ulogu oštećene strane u višegodišnjem građanskom predstavljanju Hrvata preko bivšeg socijaldemokrate, a sadašnjeg lidera Demokratske fronte Željka Komšića, za koga se tvrdi da je bio izabran da predstavlja Hrvate glasovima Bošnjaka.

“Poučeni dosadašnjim iskustvima, Hrvati nikada neće pristati na takva rješenja gdje će ih u institucijama na bilo kojoj razini vlasti predstavljati i zastupati “Hrvati” koji nisu izabrani većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH, a ne bi htjeli i željeli da se stvori sustav koji bi u takvu poziciju doveo i druge narode, Bošnjake i Srbe”.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kreševo je je stigao iz Vareša gdje je razgovarao s načelnikom Općine Avdijom Kovačevićem. Načelnik Kovačević je kazao da je s Milanovićem dogovorio aktivnosti za sljedeće razdoblje te da je dao čvrsto obećanje da će u skladu s proračunskim mogućnostima nastojati da implementira nekoliko projekata.

Milanović je sinoć doputovao u glavni grad BiH gdje je obilježavanjem početka rada Studentskog doma HKDD “Dr. Drago Dujmušić” započeo svoju dvodnevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Milanović u ovim trenutcima boravi u Žepču, a večeras će biti organizirana radna večera na kojoj će hrvatski premijer razgovarati s predstavnicima srednjebosanskih općina.

Premijer Hrvatske sutra će posjetiti samostan u Gučoj Gori, bolnicu fra Mato Nikolić u Novoj Biloj, te Jajce.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net