Recent Posts

Sarajevske price u Starom gradu

 

10954533_1532801950340919_1417127300272739314_nNeprespavana noć u Sarajevu,ispred dan koji se mora maksimalno iskoristiti a moje očiju plave nevode se podočnjaci, suveniri neprospavanih noći.Želim li pobjeći od svakodnevnog stresa, opustiti se, osjećati se posebnim i dobrodošlim u Sarajevu.Sta preporuciti prijateljima u Istanbulu ako je se dobro  prvo najesti u Sarajevu.Idem redom,Baščaršija se treba istraživati da bi se osjetio djelic Sarajeva i njegove kulture. Grad gdje se spajaju različite kulture i vjere a iza sebe imate bogatu povijest upravo je zbog toga meta mnogobrojnim turistima iz cijelog svijeta. Simpatično i živahno mjesto sa simpatičnim i pristupačnim ljudima, koji će vam rado ispričati razne zanimljive priče, dovoljno je da ih samo zaustavite na ulicama. Život je lagan i smiren, nema nervoze i žurbe.

 Baščaršija – glavna turistička atrakcija. Naziv baščaršija u prijevodu sa turskog znači glavni bazar, u povijesti uvijek je bio centar grada, imao je džamiju, dućane i česmu. Nekada je Baščaršija bila podijeljena na zanate, pa su postojale ulice za pojedini zanat: ulice Kovači, Čurčiluk, Kazandžiluk, Sarači…

Prijateljima iz cjelkog svijeta dajem preporuku da čuvene ćevape probaju kod „Mrkve“ ili kod Tarika Hodzica-zive legende Istanbula.Odmah to nekima bude nekako čudno, od svih bosanskih imena, prezimena, nadimaka, ćevabdžinica „Mrkva“, ali kao i inače uvjek me poslušaju i jedu ćevapa u Galatasarayu ili kod cuvenu pljeskavicu „Mrkve”. Somuni natopljeni,meso sa rostilja posebno.Ono sto mi uzvracaju prijatelji koji su trazili da se najedu bio to rostilj ili bosanske pite i burek ili bilo sta drugo u Ascinicima izuzetno ljubazno osoblje,kazu mi” ručate u miru bez da vas bilo tko ometa obzirom da osoblje pazi na to da vas ne uznemiravaju,somun mekan i sočan, meso baš kako treba…

1925317_1532802190340895_9169124655769403266_n

Također osoblje će vas savjetovati o svemu što vas zanima u Sarajevu. Pite i bureci su najbolji u Bureldzinici Sač, kako sam naziv kaže, sve pite pečene su pod sačom, a upravo im to daje poseban okus.Oni moji prijatelji prvo padnu i uživaju u zeljanici i domaćem jogurtu. Sarajevo je zaista oaza za gurmane. Domaće slastice, Rahatlokum, Halva sa raznim dodatcima, sušeno i orašasto voće, razno razne ljekovite biljne pripravke, začine i sl. možete kupiti u dućanu „Badem“ koji obiluje takvom ponudom. Na Baščaršiji zaista nema čega nema, ponuda je velika i raznovrsna,kazao mi je moj drugar Sulejman koji se iz Sarajeva vratio na Bosfor.

Svojom ljepotom i humanim postojanjem, vremenu još prkosi Sebilj na Baščaršiji, kao pravi ljepotan među okolnim objektima. Sebilj ili sebil riječ je arapskog porijekla koja označava mjesto odmora i osvježavanja vodom za putnika namjernika, danas je najveća turistička atrakcija.Ono sto fascinira goste na Carsiji onih sa Bosfota su Meniji koji se služe kao Orijentir.  Iznad Sebilja, preko puta ceste kud prolazi tramvaj, nalazi se ulica Kovači a na samom početku iste čuvena „Čajdžinica“ gdje će te uz pravu Tursko-bosansku kahvu dobiti zanimljiv sladak čaj od meda, cimeta, limuna i još nekog voća i cvijeća, a isti čaj domaćica kuha na laganoj vatri oko cca dva sata obzirom da su svi sastojci prirodni i naprosto se rastope u tom ukuhavanju, okus je božanstven.Bas kao da si na Taksimu,Misr ili Kapali carsiji.

 

10986912_1532802120340902_5701156451447513584_nSpomenuti kahvu i čaj domaćini u Sarajevu kada skontaju da su gosti negdje iz Turske  lijepo posluže u tradicionalnim posudama uz koje dobijete domaći rahatlokum i finu iransku datulju.Također ponude se Musafiri raznim knjigama kojima možete kratiti vrijeme čitajući uz napitke opušteni uz laganu orijentalnu glazbu koja vam miluje uši. Ukoliko vas golica znatiželja o nedavnoj povijesti Sarajeva (prije zadnjeg rata) domaćin će vam sa ponosom i sjetom pričati o Sarajevu kakvo je bilo u vrijeme njegovog djetinjstva. O finoći i ljubaznosti domaćina ove čajdžinice mogu samo reći riječi pohvale. Kao što sam već rekla, ljudi u Sarajevu su iznimno simpatični i pristupačni ali osoblje i vlasnici većine uslužnih objekata jednostavno uz sve to zrače posebnom toplinom i ljubaznošću, kao da im je od iznimne važnosti da se baš vi kod njih osjećate iznimno posebno, besprijekorno ugošćeno. Fascinirali su me.

Saraybosna Bosna Hersek ili Sarajevo je sjecište vjera, pa s jednog mjesta možete vidjeti džamiju, katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu i sinagogu. One koje se isplati vidjeti su: Stara pravoslavna crkva – često nazvana samo Stara crkva, Katolička katedrala – gdje je papa održao misu 1997., Saborna crkva – najveća pravoslavna crkva u Sarajevu, Careva džamija, crkva Sv. Ante. Obzirom da je ovaj moj vikend izlet bio prekratak da u svakoj od ovih svetih sakralnih objekata budem koliko sam htjela i željela, iskoristila sam islamski sveti mjesec Ramazan te prisustvovala (zahvaljujući mojim prijateljicama islamske vjeroispovijesti) Iftanu, Ramazanskoj večeri. Također su mi omogućili ući u džamiju te sam po prvi put u životu vidjela i divila se njenom interijeru.

1511431_1532802060340908_2849494327428276643_nNaravno,niko sa Bosfora ne zaboravlja sevdalinke, posjeti se skoro uvijek Kuću sevdaha i u njenom dvorištu, opušteno se ispijaju domaći sok od borovnice, prepustila se valovima sevdalinskih nota koje je milozvučni glas pjevačice pretvarao u „mehlem“ za moje uši.

Oduševljeni Sarajevom ili Saraybosna osnom sad konglomerat modernog grada koji se nakon rata napunio pozitivnom atmosferom i energijom a zadržao svu svoju orijentalnu i multikulturnu originalnost morala.Kada se ja vracam iz Sarajeva na jedan od dva istanbulska aerodruma Ataturk na evropskoj ili Sabiha Gokce na aziskoj strani Megapolisa Istanbula ja kad se spremati za povratak na Bosfor prvo redovno sebi obećam da ću se ponovno uskoro vratiti, moram jer ono što sam ş koliko toıga sve dozivio u Sedam mjeseci mog bitisanja u sarajevu uvjek samo vidim i doživim samo je 1% onoga što Sarajevo nudi.

Merhaba! Selam! Sarajevo ! Hoşçakal!Saraybosna, Bosna Hersek…

Görüşürüz!SARAJEVO,Saraybosna, Bosna Hersek …

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net