Recent Posts

Rastu tenzije:NATO vjezbe u Crnom moru

crno-more-ukrajinski-brodovi-foto-ap-1410159995-564189

– U Crnom moru su trenutno prisutni “Ticonderoga Class” i “USS Vickburg” američki razarači sa projektilima velikog dometa, kao i turska fregata “Turgut Reis.” U narednih nekoliko časova očekujemo da u vode Crnog mora uplove italijanska fregata “Alizeo”, kao i kanadski “Fredericton” – izjavio je izvor iz ruske mornarice, a prenosi agencija “Tas”.

On je dodao da u ovom trenutku “ti brodovi krstare Cnim morem”. Ovim potezom odnosi Rusije i Zapada dodatno će se pogoršati, naročito ukoliko se u obzir uzme izjava Aleksandra Guškog, koji je rekao da će “Moskva preduzeti neophodne kontra-mere kako bi odgovorila na prisustvo NATO snaga u Crnom moru, koje zapljuskuje teritorije Rusije, Turske, Ukrajine i još par zemalja”.

Alijansa već skoro dvije godine šalje ratne brodove u Crno more. U julu 2014., u vodama ovog mora bilo ih je čak 9.

NATO je pronašao način u mirovnom sporazumu iz švajcarskog Montroa, potpisan davne 1936. godine. Ova konvencija nalaže da nijedan ratni brod koji potiče iz zemlje koja nije u okruženju Crnog mora, u ovim vodama sme da se zadži maksimalno 21 dan. Ipak, NATO alijansa je pronašla rupu u zakonu, tako što konstantno menja brodove, i na taj način već skoro dve godine krstari Crnim morem.

“NATO redovno angažuje brodove u Crnom moru za pomorske vežbe radi informisanosti i obuke. Ova zakazana viježba, uzimajući u obzir nastavak samopouzdanja Rusije, nosi dodatnu poruku razuveravanja saveznika u regionu”, rekao je zvaničnik NATO-a.

Multinacionalne pomorske snage za brzo reagovanje, kojima komanduje američki kontraadmiral Bred Vilijamson, sastoje se od američkog broda “US Viksburg”, jednog sa raketama na navođenje i pet drugih brodova, prenose turski mediji.

Vježbe će obuhvatiti simulaciju ratnih vežbi protiv letelica i podmornica, kao i simulaciju napada malih brodova i osnovne manevre plovila.

Napetosti u regionu Crnog mora su pojačane zbog konflikta na istoku Ukrajine i prisajedinjenja Krima Rusiji prošle godine.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net