Recent Posts

Nebeska tema (in memoriam Vlada Divljan)

Nebeska tema (in memoriam Vlada Divljan)

GetAttachment

U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi došao sam u zbornicu na odmor između dva sata ispitivanja o humanizmu, renesansi i geografskim otkrićima razmišljajući o djeci i kvaliteti njihovog znanja kad mi je pristupio kolega iz matematike i rekao: Jesi li čuo, umro je Vlada? Odmah sam znao o kome se radi, čak i prije nego je kolega pred začuđenom zbornicom počeo pjevati Retko te viđam sa devojkama.

Pročitao sam par tekstova u zadnje vrijeme o njegovoj bolesti, zadnji je onaj u kojem se zahvaljuje ljudima koji se za njega brinu, ali da je s njime sve ok. Za mene priča o Vladi nikad nije bila priča o njemu nego o njegovoj muzici, jer sve informacije koje sam čitao o njemu i njegovom životu prolazile su kraj mene nezainteresiranog. Čitao sam negdje da nije u dobrim odnosima sa Srđanom Šaperom, znao sam da je jedno vrijeme bio angažiran u Liberalnoj stranci, da je živio u Beču te se vraćao Beogradu, ali to me nije ni najmanje zanimalo. Zanimalo me samo kada će doći u Zagreb i održati koncert .

Počelo je davno, 1980 ili 1981. godine kada sam od bratića iz Prilepa dobio kazetu na kojoj je jedna strana bio studijski ep Idola, a druga strana koncert Filma iz Kulušića. Nastavilo se prvim mojim koncertom u životu kada sam preko Muzičke omladine bio u Domu sportova u Zagrebu u vrijeme albuma Čokolada.

Idoli mi nikad nisu bili baš the band, nikad nisam razmišljao o njima u tim kategorijama, ali je Vladina muzika je uvijek bila tu, kako kaže jedna pjesma, bez obzira radilo se o Paket aranžmanu, sjajnom albumu Odbrana i poslednji dani ili o kasnijim sastavima s kojima je Vlada povremeno posjećivao Zagreb. Bio je za mene predstavnik intelektualnog Beograda, romantičar čije pjesme su mi uvijek dobro došle u predahu između puno žešćih zvukova. Uz njegove pjesme uspavljivao sam nećaku i kći, pjevao sam im Dok dobuje kiša ili Hajde, sanjaj me sanjaj. Zbog svega navedenog hvala mu i neka mu bude što bolje u „večnim lovištima“.

Autor :Igor Despot

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net