Recent Posts

KOJI SU MJESECI IDEALANI ZA PUTOVANJA

Ovo je uglavnom zato što je teško predvidjeti kakvo nas vrijeme očekuje: jer više nije zima, ali ni proljeće nije baš stiglo… Ali možda ćete promjeniti mišljenje kada vam ukratko predstavimo ovih pet destinacija i razloge zašto ih vrijedi posjetiti baš u martu.

Indija, festival Holi (6. mart)

Ovaj Hindiustički festival boja je vrhunski izgovor za dobru zabavu. Proslavlja dolazak proljeća i pobjedu dobra nad zlom, a uključuje bacanje praha u boji, međusobno polivanje vodom i generalno, dobro raspoloženje. Iako se orginalno proslavlja u Indiji i Nepalu, odskoro se slične manifestacije organizuju i u velikim evropskim gradovima. Ako vam je Indija predaleko, Holi festival se proslavlja i u Berlinu i Londonu.

60776920-sveti-patrick-belfast-dublin-proslava

 

Dablin ili Njujork, Dan svetog Patrika (17. mart)

Zapamtite ovaj “Dan svetog Patrika” posvjećen je hrišćanskom misionaru koji je živeo prije oko 1.500 godina, i od vijerskog praznika postao je globalna svijetska žurka. Sveti Patrik proslavlja se paradama i zabavama na kojima se toči viski i naravno, sluša irska muzika. U Dablinu, Londonu i Njujorku slavlje traje tri dana, od 14. do 17. marta, a iako su ovaj irski praznik u SAD sa sobom donijeli irski doseljenici, on je postao jedan od zaštitnih znakova Njujorka, sa čuvenom paradom na Petoj aveniji, u kojoj učestvuje 250.000 hiljada ljudi.

Japan, cvijetanje trešnjevog cveta 

Ali O-Sakura, kako Japanci zovu trešnjev cvijet, u ovoj istočnoazijskoj zemlji cvijeta u martu, a nježni ružičasti cvijetovi tokom marta izazivaju kolektivnu euforiju cijele nacije. Cvijetanje trešnje se pomno iščekuje i vecina medija tokom cijelog dana prenose najnovije vijesti samo na ovu temu. U Tokiju su, na primer, park Ueno i bašta Shinjuku Gyoen mijesta na koja treba da se zaputite ukoliko želite da uživate u najlepšem pogledu na ovu atrakciju.

104782_cvetanje-tresanja-1_af

 

Francuska, Snowboxx, (21 – 28. mart)

Francuska je ne samo Čuvena ali muzički festival Snowboxx se ove godine iz Andore preselio u francuski ski rozort Alpe d’Huez. Pored uživanja u skijanju i muzičkim koncertima na otvorenom, ovdje vas očekuju i brojni drugi sadržaji kao što su roštilji, bazari i noćne žurke u bazenima na otvorenom.

people

 

Nepal, treking

 

Zamislite da temperature i ostali vremenski uslovi u Nepalu trenutno su optimalni za treking, pa ako ste planirali da nekada u životu krenete u ovakav poduhvat i u odgovarajućoj ste formi, mart je pravo vreme za to. Za treking po Himalajima postoje mnoge rute, a najpopularnije su Everest Base Camp trek i Annapurna Sanctuary trek.

Brilliant-Treks-group-for-Mera-peak-2006

 

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net