Recent Posts

Hoce li biti to historijski trenutak za Turski 30-godišnji sukob sa PKK

B-7T1JDWwAAJ-gU-720x340

Poruka kurdskog vođe Abdulaha Odzalana njegovim pristalicama, u kojoj ih poziva na održavanje vanrednog kongresa s ciljem donošenja odluke o odlaganju oružja,naišla na pozdrave turske javnosti i kurdske zajednice, to nije zaustavilo optužbe i zahtjeve na obje strane da se dokaže namjera kroz konkretne korake za uspjeh mirovnog procesa.

Turski i kurdski posmatrači smatraju da je Odzalanov poziv, uprkos svim razlikama u mišljenju oko pojedinih detalja, od izuzetne važnosti i predstavlja najavu novog razdoblja.

Sirri Sureyya Onder, zastupnik iz reda prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP), tokom novinarske konferencije, na kojoj su učestvovali i zamjenik premijera Turske Yalcin Akdogan i ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala, pročitao je Ocalanovu poruku objavljenu u subotu.

Izvršni odbor Unije kurdskih zajednica (KCK) u svojom saopštenju opisuje Odzalanov poziv kao „historijski korak“, te zahtijevaju od turske Vlade da pokrene inicijativu i ponudi iskrene pokazatelje o namjeri za uspjeh mirovnog procesa.

Obostrano je naglašena važnost prekida vatre i rečeno da je Turska bliža miru nego ikad.

HDP zamjenik Önder rekao je, dijalozima između dvije strane u odnosu na proces pomirenja je došlo do “ozbiljne” faze i podijelio je poruku zatvorenog lidera PKK Abdulaha Odzalana, u kojem je pozvao PKK da se održi kongres u proljeće kako bi pronašli zajednički jezik po pitanju razoružanja.

Onder je rekao, poziv je historijska izjava o namjeri da se riješi pitanje kroz demokratsku politiku umjesto oružane borbe. On je rekao da je njihov glavni cilj  doći do demokratskog rješenje,  dok su pokušavali da trajno riješe 30-godišnjesukobe.

On je rekao: “Mi pozivamo sve pro-demokracije frontove i pristalice mira da podrže demokratsku raspravu u procesu pomirenja u Turskoj.”

Proces pomirenja je pokrenut od strane Partije pravde i razvoja (AK partije) vlasti i počeo  je kada je potpisan prekid vatre između vlade i PKK 2013. godine, nakon čega slijedi niz demokratskih reformi za poboljšanje prava kurdske populacije u Turskoj.

Rečeno je da je više od 50 odsto ljudi u zemlji  u korist inicijative .

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je na konferenciji za novinare da su Ocalanovi pozivi dobri, što znači da je došlo vrijeme za stavljanje tačke na kurdsko mirovno pitanje. Međutim, upozorava na to da se kurdski lideri ni ranije nisu pridržavali dogovora, te se pita hoće li njihov stav imati refleksije na terenu uoči parlamentarnih izbora?

Prema mišljenju savjetnika turskog premijera, poziv Ocalana upućen je još 4. februara, no opozicija je spriječila kurdske lidere na planini Kandil da objave tačno vrijeme objavljivanja.

Erdogan je kritizirao kontradiktorne reakcije kurdskih strana na poziv Odzalana. Smatra kako je to pokazatelj nedostatka konzistentne politike na njihovoj strani, te ih je pozvao da se preispitaju prije nego što takav zahtjev upute turskoj Vladi.

U pogledu očekivanja da turska vojska odloži svoje oružje kada to učini i Kurdska radnička partija (PKK) kaže da je to „nerealno“, te je naglasio da je oružje u rukama turske vojske sredstvo da se osigura sigurnost i mir.

S druge strane, turski premijer Ahmed Davutoglu opisao je Ocalanov poziv kao otvaranje puta pred demokratskom politikom i obilježavanje nove faze, rekavši: „Od sada pa u buduće, naša omladina neće se boriti jedni protiv drugih na ulicama i planinama.“

Izdajnički dokument

Pojedini parlamentarci opozicione Republikanske narodne partije (CHP) podržali su proces razoružavanja, dok potpredsjednik kluba opozicijske Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Oktay Vural opisuje zajedničko saopštenje o odlaganju oružja kao „izdajnički dokument“ protiv Republike, nacije i turske domovine. Optužio je Vladu za prikrivanje te izdaje kroz pokazivanje uspjeha u razoružavanju Kurdistana.

Prema mišljenju savjetnika turskog premijera, poziv Odzalana upućen je još 4. februara, no opozicija je spriječila kurdske lidere na planini Qandil da objave tačno vrijeme objavljivanja.

Prema riječima turskog zvaničnika za Al Jazeeru „težina Odzalanovog liderstva“ slomila je tu opoziciju. Međutim, upozorava da ne treba očekivati previše po pitanju razoružavanja, jer, kako smatra, „ne možemo očekivati da će PKK odmah odgovoriti na poziv svoga vođe Odzalana, sve dok je aktuelno pitanje ISIL-a,.“

Odzalan je predvodio oružane pobune ispred PKK-a gotovo dva desetljeća prije nego što su ga turski komandosi uhapsili u Keniji 1999. godine i vratili avionom u Tursku. Osuđen je na smrtnu kaznu, ali je kazna potom preinačena na doživotni zatvor.

No ističe da na duge staze, naročito nakon što se region stabilizira i Kurdi uvjere u mogućnost ostvarivanja svojih zahtjeva kroz političku borbu „može doći i do potpunog odlaganja oružja.“

Važno je napomenuti da je Odzalan predvodio oružane pobune ispred PKK-a gotovo dva desetljeća prije nego što su ga turski komandosi uhapsili u Keniji 1999. godine i vratili avionom u Tursku. Osuđen je na smrtnu kaznu, ali je kazna potom preinačena na doživotni zatvor. Od tada se Odzalan nalazi u turskom zatvoru na otoku Imarali.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net