Recent Posts

Biljani Srbljanović uručena Povelja za građansku hrabrost

3543F56E-D129-4DD8-B043-F3FB372F5F84_mw1024_s_nDramskoj spisateljici danas je uručena Povelje za građansku hrabrost “Dragoljub Stošić”, koju tradiconalno dodjeljuju Kuća pravde Strazbur i Unija sindikata. Povelja koja se dodjeljuje u znak sjećanja na sindikalnog lidera i borca za demokratiju Dragoljuba Stošića, Srbljanovićevoj je uručena na svečanosti u Medija centru. Čupić je, obrazlažujući odluku žirija, rekao da Srbljanovićeva predstavlja primjer kako pojedinac treba da izražava gradjansku neposlušnost prema vlastodršcima. On je, uz napomenu da Srbljanovićeva to pokazuje skoro dvije decenije, ukazao da se ona ne miri sa političkim moćnicima koji žele da gospodare našim životima. Srbljanovićeva je istakla da to što je dobitnik Povelje koje nosi ime Dragoljuba Stošić za nju ozbiljna čast i u vremenu kada se za hrabrost smatra i najmanja  kritika vlasti i njihovih satelita.

Ona je, podsetivši na reči Stošića o petookrobarskim promjena, ocijenila i da se sada dobro vidi da se 5. oktobar nije ni desio. Stošić, koji je preminuo u oktobra 2007, bio je predsednik Sindikata vozača Gradskog saobraćaja Beograd sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, kad je taj sindikat bio jedan od simbola borbe protiv tadašnjeg režima. Više puta bio je hapšen, stalno proganjan, a ostao je zapamćen po tome što nikada nije pristajao na lažne kompromise.

Tu povelju dobili su i Predrag Koraksić Koraks, Vukašin Obradović, prof. dr Dragana Jovanović, Vladimir Radomirović, Ljubomir Živkov, Tanja Janković, Čedomir Čupić, Nacionalna koalicija “Razvoj DA, površinski kopovi NE” iz Lubina i Aida Ćorović.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net