Recent Posts

Ričardu Drajfusu uručen Zlatni pečat Kinoteke

0-ricard-drajfus4

Zlatni pečat Ričardu Drajfusu urucena je 3. marta kao Nagrada Jugoslovenske kinoteke.Zlatni pečat je urucen za izuzetan doprinos svjetskoj kinematografiji.    Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je Drajfus 32. dobitnik priznanja Zlatni pečat, koje je ustanovljeno pre 20 godina. On je podsjetio da tu nagradu mogu dobiti samo umetnici koji su došli u Beograd, a ranije je dodeljena Harviju Kajtelu, Nikiti Mihalkovu, Ralfu Fajnsu, Aleksandru Sokurovu, Liv Ulman i drugim filmskim stvaraocima. Drajfus je rekao da voli i obožava svoj rad, a posebno ideju da njegova umjetnost može uticati i da pogadja druge ljude. Uručenju nagrade prethodilo je prikazivanje inserata iz filmova Ričarda Drajfusa “Bliski susreti treće vrste”, “Devojka za zbogom”, “Ajkula”, “Čovek koga su pustili da živi”, “Američki grafiti”.

Drajfus se, nakon što je sa posjetiocima pogledao inserte iz svojih najznačajnijih ostvarenja, upisao  u knjigu utisaka Kinoteke.
Proslavljeni Oskarovac je rekao i da je srećan pošto kroz glumu ima prilike da nasmije ili rasplače ljude što, kako kaže, nije mala stvar i da zbog toga obožava svoju profesiju. “Obožavam to što moj život može da djeluje na vaš”, istakao je Drajfus.

Poznati glumac je počasni gost 43. Međunarodnog filmskog festivala. Drajfus ne igra ni u jednom od oko 90 premijernih filmova koliko će ih biti prikazano do kraja Festa, ali će ga publika vidjeti u filmu “Američki grafiti” Džordža Lukasa, koji je prikazan na Festu 1974. godine, a sada je deo programa “Fest klasik” u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

U okviru omaža Drajfusu, Kinoteka prikazuje filmove “Dilindžer” Džona Milijusa, “Klošar sa Beverli Hilsa” Pola Mazurskog, “Čeljust” Stivena Spilberga, “Devojka za zbogom” Herberta Rosa, “Dudi visoko leti” Teda Kočifa, “Ima li mjesta za ljubav” Džoela Olinskog, “Razglednice iz pakla” Majka Nikolsa i “Rozenkranc i Gilderstern su mrtvi” Toma Stoparda.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net