Recent Posts

Lisabon podržava prijem Turske u EU

Premijer Turske Ahmet Dautogue  je obavio zvaničnu posjetu Portugalu, gdje je u Lisabonu svečano dočekan od strane premijera Passosa Caelhoa.

“Turska ne smije više biti zemlja koja ima simboličnu riječ na porodičnim fotografijama EU, nego zemlja koja će stvarno dobiti mjesto u našoj porodici”, izjavio je Koeljo juče na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u Lisabonu, poslije sastanka dviju vlada.

3688688738davutoluportekiz2

Davutoglu je zahvalio Koelju na podršci Lisabona evropskim integracijama Turske, istakavši da je to “snažan i jasan glas koji je Turskoj potreban u EU”.

“Nadamo se da pristupni pregovori Turske i EU neće biti ograničeni na komercijalni sporazum i da će Turska imati svoj status u EU”, rekao je Davutoglu.

Turska je zahtev za članstvo u EU podnela 1987, a pristupni pregovori počeli su 2005. godine. Do sada je otvoreno 14 poglavalja, a 17 je blokirano.

Davutoglu je izrazio nadu da će bilateralna trgovinska razmjena biti povećana sa trenutnih 1,3 milijardi dolara na pet milijardi i najavio češće letove kompanije Turkiš erlajns u Lisabon i Porto.

Nakon susreta dvojice lidera, održan je prvi summit među vladama, na kojem  su potpisani sporazumi na polju obrane, ekonomije, edukacije i sigurnosti prehrambenih proizvoda.

Nakon sastanka, Davutoglu i Caelho su održali zajedničku konferenciju za medije.

Rekavši da se o Turskoj ne može govoriti kao zemlji koja nije dio Europe, Davutoglu je kazao:¨Turska svoju sudbinu neće ostaviti protivnicima¨.

Na pitanje novinara da li je Ankara prisutna u svim konsultacionim procesima koji se vode povodom istjerivanja ISIL-a iz Mosula, premijer je odgovorio:

¨Stabilnost u Iraku i Siriji su od vitalne bitnosti za nas. Rizik u vezi sigurnosti, koji je uslovljen prisustvom ISIL-a i drugih terorističkih organizacija u ovoj regiji se odražava i na Tursku. Naš stav je jasan i otvoren povodom ove teme. Trenutno ne postoje nikakvi planovi. No, ukoliko dođe do istih, Turska će ih svakako razmotriti¨.

Premijer je obavio susret sa portugalskim predsjednikom Cavaco Silvom i i bivšim predsjednikom i prvim visokim predstavnikom Saveza civilizacija Jorge Sampaiom, a posjetio je i spomenik koje je u Lisabonu podignut u znak sjećanja na stradale turske diplomate, kao i Centralnu džamiju u Lisabonu.

Premijer Ahmet Davutoglu će nakon Portugala posjetiti SAD.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net