Recent Posts

KAKO DO RJEŠENJA ZA PREZADUŽENE GRAĐANE: Od juna lični bankrot?

508153_dugovi_lbNarodna banka Srbije iz Beograda, u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sprema rešenje za prezadužene građane.

Međutim, lični bankrot nipošto ne znači brisanje dugova gumicom. Dužnik, koji ne može više da otplaćuje svoje rate, moći će da, pod određenim uslovima predviđenim zakonom, proglasi lični bankrot, čime bi svoje finansije “stavio u ruke” svojevrsnom stečajnom upravniku.

U evropskim zemljama lični bankrot podrazumeva reprogramiranje dugova posle određenog vreme, i to u skladu sa mogućnostima dužnika.

U međuvremenu bi se o njegovoj imovini starao taj lični “stečajni upravnik”, sa zadatkom da unovči imovinu i namiri povjerioce, baš kao i kod pravog stečaja nekog preduzeća.

Osnovna prednost ličnog, individualnog stečaja, koji može da proglasi dužnik lično ili čak njegov povjerilac, predstavlja mogućnost za neki novi finansijski početak dužnika poslije proteka određenog, relativno kratkog perioda, što ga podstiče da ne izbejgava izmirenje dugova.

Sa druge strane se procedura naplate značajno ubrzava pa povjerioci bar dio svojih potraživanja naplaćuju u relativno kratkom roku, što je mnogima od ključnog značaja.

Osim sa MMF, sveobuhvatna strategija za rešavanje problematičnih kredita u Srbiji biće izrađena u saradnji i sa Svjetskom bankom i EBRD do kraja juna 2015. godine, potvrđeno je Novostima u NBS.

Strategija će podrazumevati sagledavanje i jačanje kapaciteta banaka za rješavanje loših zajmova, uklanjanje prepreka za otpis i prodaju potraživanja, uvođenje okvira za lični bankrot i promovisanje vansudskog poravnanja potraživanja pravnih lica, ističu u NBS.

Naime, aranžman koji je MMF odobrio Srbiji podrazumeva realizaciju ciljeva dogovorenog ekonomskog programa koji se odnose na jačanje javnih finansija, sprovođenje plana strukturnih reformi i povećanje stabilnosti finansijskog sektora.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net