Recent Posts

Ambasador Manco posjetio Novi Pazara i najavio mapu italijanskih investitora

 

1406-2014-djuzepe-manco-04

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco,boravio je u Novom Pazru.Italijanska Vlada će posredstvom Ambasade te zemlje biti konkretna u podršci ekonomskom oporavku Novog Pazara, istaknuto je na sastanku gradonačelnika dr Meha Mahmutovića sa njegovom ekselencijom, ambasadorom Italije Đuzepeom Mancom.

„Ovdje sam da Novi Pazar stavimo na mapu važnih mjesta za italijanske investitore i biznismene “, poručio je Manco, istakavši kao izuzetno važnu strategiju razvoja lokalne privrede u koju je kako je rekao „ ovdašnja vlast uložila puno znanja, iskustva i napora da predvidi najbolje moduse rešavanja problema“ Ambasador Italije najavio je intenzivniju saradnju sa Novim Pazarom na planu biznisa, ali i polju omladinskog djelovanja, odnosno stvaranja kvalitetnijih uslova života najmlađe populacije.

„Kako je Italija prvi trgovinski partner Srbije u Evropi i privrednici te zemlje posluju širom prostora naše Republike, postoje dobre osnove da se uz postojeću kvalitetnu lokalnu strategiju njiihovo poslovno interesovanje proširi i prema gradu Novi Pazar, naročito nakon što sa radom počne „Moda kampanja“. Vaša uprava izražava nedvosmislenu spremnost i posvećenost u angažovanju da naši investitori dođu  u ovaj kraj“, istakao je Manco.

„Razgovarali smo na predstavljanu  Novog Pazara na svjetskoj izložbi Expo ,Milan 2015“. , čiji je ovogodišnji moto „Hrana za planetu“, a koji tokom trajanja posjeti dvadeset miliona ljudi. Hrana našeg kraja zavređuje da bude prezentovana u takvim okvirima i vjerujem da će nakon promocije uslijediti kontakti koji vode ka proširenju proizvodno – prodajnih kapaciteta“, istakao je Mahmutović, podsjećajući na lično obećanje ambasadora da podrška neće izostati, „koja je današnjim sastankom potvrđena “.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco osvrnuo se i na sastanke sa predstavnicima novopazarskih srednjoškolskih parlamenata i pozvao zvanične predstavnike omladine da budu njegovi gosti u okviru Evropskih dana , u maju ove godine.

Njegova ekselencija, gospodin Đuzepe Manco,ambasador Republike Italije u Srbiji, danas je tokom posjete Novom Pazaru  sastao sa rektorom Državnog univerziteta u Novom Pazaru Miladinom  Kostićem i sa rektorom Univerziteta Novi Pazar sa prof. dr Suadom Bećirovićem.

Rektor Kostić upoznao je ambasadora Italije sa glavnim pravcima razvoja ove akreditovane visokoškolske ustanove.

Svi studijski programi na osnovnim, master i doktorskim studijama na Džavnom univerzitetu u Novom Pazaru su akreditovani, a ova visokoobrazovna ustanova, koja sada ima 4.000 studenata, zahvaljujući integrisanoj organizacionoj strukuri od osnivanja beleži intenzivan razvoj, naglasio je Kostić

Prema njegovim riječima, najveći broj studenata školuje se o trošku budžeta, dok samofinansirajući studenti plaćaju najniže školarine u Srbiji.

Ambasador Italije i rektor Kostić razgovarali su i o učešći Državnog univerziteta u međunarodnim obrazovnim projektima, kao što su TEMPUS i Erazmus plus.

Predstavnici Univerziteta u Novom Pazaru upoznali su ambasadora sa historijatom Univerziteta,  kao i sa širokim spektrom dosadašnje suradnje Univerziteta u Novom Pazaru sa institucijama za visoko obrazovanje u regiji i svijetu. Saradnja sa univerzitetima se odvija kroz naučno-istraživačke projekte, razmjenu studenata i brojne bilateralne ugovore o saradnji pojedinačnih fakulteta. Ambasador je također upoznat sa strategijom razvoja Univerziteta u Novom Pazaru u kojoj je naglasak na značaj usklađivanja obrazovnih sistema sa evropskim a sve u cilju što efikasnijih integracija.

Poseban akcenat u razgovorima je stavljen na uspostavljanju saradnje u oblasti visokog obrazovanja sa univerzitetima iz Italije. Ambasador je naglasio značaj postojanja ove institucije za omladinu kao i značaj mogućnosti školovanja i na taj način razvoja cjelokupne regije.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net