Recent Posts

Ruski ambasador u Beogradu porucio :”Brzo odlučite šta ćete s gasom”

cepurin2_0

BEOGRAD:Aleksandar Čepurin rekao je da odluka mora biti doneta u nekoliko naredih mjeseci.

“Novi pravac, zajedno sa Sjevernim tokom, biće preko teritorije Turske, a konačno odredište biće na grčko-turskoj granici”, istakao je Čepurin otvarajući konferenciju u Beogradskoj poslovnoj školi.

Prema Čepurinovim riječima, preliminarni dogovor je da se izgrade četiri cjevovoda, od kojih bi prvi trebalo da bude završen 2016. godine.

“Gas će ići južnom maršrutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada ćemo se dogovarati sa Evropskom unijom”, pojasnio je on.

Ako se sada zemlje, kako je ukazao, uključujući one u regionu Balkana, trebaju da se opredjele kako će se dalje snadbjevati.

“Neka znaju da su ključni naredni mjeseci, u periodu od pola godine do godinu dana, opredjelite se kako da gas dolazi do krajnjeg potrošaca”, istako je ruski ambasador.

Napomenuo je Čepurin,da je važno odrediti tri stvari – isporuke moraju biti pouzdane, treba obezbjediti potrebne količine koje će region dobijati, i kao treće, potrebno je utvrditi prihvatljive cijene.

Čepurin je dodatno upozorio da današnja situacija u geopolitičkom smislu uopšte nije laka.

Prema njegovim riječima, iskustvo “Južnog toka” nije uspjelo, te treba “svoje interese osvjestiti i igrati aktivno svoju ulogu, probijati birokratski i politički zid”.

“Onda kada budemo prevazišli sve zidove, trudićemo se da branimo svoje nacionalne interese, ali i zajedničke ekonomske interese i interese velike Evrope”, zaključio je ambasador Čepurin.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net