Recent Posts

Hit da turisti ponovo mogu u Sjevernu Koreju

Predstavnici turističkih agencija i jedan neimenovani izvor prenosi da je strah od širenja ebole doveo ne samo do zatvaranja granica za strane turiste u toj zemlji već i do uspostavljanja karantina u periodu od 21 dan za strane humanitarne radnike i diplomate, koji su morali da ostanu u svojim ambasadama.

Anonimni izvor rekao je da je saopšteno da su zabrane na putovanja ukinute.

Iz kineskih turističkih agencije, koji vodi strane turiste u Sjevernu Koreju, poručuju da se danas očekuje zvanična objava o ponovnom otvaranju granica.

Jedna od osnivača agencije Nik Borner je rekao da ih je nacionalna turištička administracija u Pjongjangu kontaktirala jutros kako bi ih obavjestila da će doći do promjena u graničnoj politici te zemlje.

Ovih dana se piše da sa sličnim informacijama raspolažu i u kineskoj turističkoj agenciji Ture za mlade pionire. U Sjevernoj Koreji nije zabeležen nijedan slučaj virusa ebole zbog koga je u svetu do sada stradalo više od 9.000 ljudi.

File photo of a parade to commemorate the 65th anniversary of the founding of the Workers' Party of Korea in Pyongyang

Putovati u Sjevernu Koreju je vrlo jednostavno. Postoji svega nekolicina tour operatora na svijetu koji organiziraju putovanja u ovu neobičnu zemlju iza željezno-čelično-metalne zavjese. Pitanje je zašto bi netko uopće želio putovati tamo?!

Pa evo i sažetka upute, prije nego se odlučite za putovanje:

1. Koreja je za strance cash društvo, stoga svoje kapitalističke kreditne kartice ostavite doma, treba vam EURO, DOLAR ili kineski Yuan.
2. Obavezno napravite putno osiguranje! (nažalost mene je moj osiguravatelj prvi puta nazvao da me pita je li ja to ozbiljno vadim osiguranje za Sj. Koreju i da oni uopće nisu sigurni da li će se ti troškovi moći opravdati, jer ta zemlja stvarno nema previše kontakta s ostatkom svijeta)

3. Ukoliko putujete avionom do Sjeverne Koreje , zabranjeno je unijeti bilo koju količinu alkohola u svojoj ručnoj prtljazi.

Image:

4. Mobilni telefoni i GPS su zabranjeni u DPRK. Ako, ipak, njih ponesete na ovaj put, budite spremni da ga predate cariniku koji će ih zadržati za vas u prtljazi na aerodromu. Na izlasku iz zemlje ćete ih opet dobiti nazad.
5. Laptopi su ok, kao i MP-3 playeri.
6. Nemojte sa sobom uzeti knjige koje opisuju Sjevernu ili južnu Koreju ili časopise koji pokazuju zapadni način života. Lonely Planet vodiči i drugih o Sjevernoj Koreji se ne preporučuju nositi na putovanje.
7. Tijekom svog boravka u DPRK, molimo da slijedite vaš vodič s uputama i ne ostavljate ga u hotelu i ne idete nigdje bez znanja svojih vodiča. Pokušajte pokazati poštovanje za korejansku tradiciju i način života, čak i ako su drugačije od onoga što mislite da bi trebali biti.
8. Električni napon u Sjevernoj Koreji je 220 V i električne utičnice su istog tipa kao u zapadnoj Europi. Nestašica električne energije se može dogoditi s vremena na vrijeme, tako da je preporučeno da ponesete baterijsku lampu.
9. Budite svjesni da će vaša prtljaga biti temeljito pregledana i u dolasku i odlasku.

North Korean men look at members of a military band in Pyongyang

 

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net