Recent Posts

Ankara traži naftu u Sjevernom Iraku

Ankari je i zvanicno omogun sporazum sa centralnom vladom u Bagdadu i autonomnom pokrajinom,da pretražuju naftu u Sjevernom Iraku.

“Mi ćemo imati na raspolaganju polja u podnožju planine Kandil, kao dio ugovora koje smo zaključili sa Bagdadom i sjevernim Irakom”, kazao je turski ministar Taner Yildiz.

Za sada je ovo bio negostoljubivi region dugo vremena i baza turskih Kurda koji hoce posebnu državu u pograničnim dijelovima jugoistočne Turske, ali potez dolazi kao impuls za istorijski mirovni sporazum oko okoncanja separatistickog sukoba.

Turska, je zavisna od Rusije i Irana, zbog svojih rastućih energetskih potreba i traži alternativne izvore pristupačne nafte i gasa, a sve više izgleda da joj je Kurdistan najbolji izbor.

Aktuelni lideri u Ankari su poslednjih godina ojačali veze sa iračkim Kurdima.Vlasti u Bagdadu su prosle godine donijeli zakonske mijere, kada je Turska otkrila da su pomagali iračkim Kurdima da samostalno izvoze naftu na međunarodna tržišta preko teritorije susjedne Turske.

Novi poslovi Ankare sa naftom u sjevernom Iraku, takođe mogu da uzmemire Bagdad, uprkos ugovora i sporazuma izmedju Bagdada i autonomne kurdske regije o budžetu i izvozu nafte.

Tursko Ministarstvo Energetike u Ankari saopštilo je da dolazi poslije poziva uhapsenog lidera zabranjene kuristanske Radničke patije PKK Abdulaha Odžalana ( Abdullah Ocalan), upućenog pobunjeničkim grupama, da u subotu održe kongres o razoružanju, u istorisjkom apelu da se okonča dugotrajna teroristicka pobuna turskih Kurda.

Predsjednik  Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je pozdravio Odžalanov poziv kao veoma važan, uz upozorenje da su raniji slični pozovi bili neuspjesni.

Zabanjena PKK se nalaz na crnoj listi terorističkih organizacija Turske i većeg dijela međuanrodne zajednice, jer su se pobinjenici oružjem od 1984. godine, sa ciljem stvaranja nezavsne države Kurda, ali su od tada smanjili svoje zahtjeve za većom autonomijom na jugoistoku Turske, prenosi AFP.

oilfields

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net