Recent Posts

Misterija o “bjekstvu” opasne bakterija iz laboratorije u Luizijani

Strucnjaci kazu da se radi se o bakteriji burkholderia pseudomallei, koja se najčešće može naći u Jugoistočnoj Aziji i na sjeveru Australije.

Ovom bakterijom mogu se zaraziti ljudi i životinje kroz kontakt sa kontaminiranim zemljištem i vodom, a klasifikovana je kao potencijalni agens biološkog terorizma.

Vjerovatno je Bakterija je “pobjegla” iz laboratorije pomenute ustanove, koja je radila na razvoju vakcine protiv nje, u novembru prošle godine ili još nesto ranije.

Tvrdnje zvaničnika su da patogen nije otkriven na zemljištu Centra, iako su od njega oboljela četiri rezus majmuna držana u kavezima na otvorenom, od kojih su dva podvrgnuta eutanaziji.

Jos jedna federalna inspektorka koja je posjetila Centar u Tulejnu nakon toga oboljela je, ali se ističe da je moguće da se ona pomenutom bakterijom zarazila na nekom drugom mijestu, budući da dosta putuje po svijetu.

Dasn se kaze da u saopštenju Centra postoji napomena kako se “ne zna da postoji bilo kakva prijetnju stanovništvu” od odbjegle bakterije, kao i da trenutno nema ni oboljelih ljudi, ni primata.

Ipak, ono što veoma brine mnoge nauznike i istrazivace je to što Centar nije u stanju da utvrdi kako je opasna bakterija mogla da pobjegne iz laboratorije, ističe Ričard Ebrajt, ekspert za biološku bezbjednost sa Univerziteta Ratgers u Nju Džersiju.

580435_profimedia0161307584_ff

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net