Recent Posts

Ivica Dačić putuje u Zagrebu u zvaničnu posjetu Hrvatskoj 11. marta

BEOGRAD  -Zvanicno iz Beograda je stigla potvrda da je Ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, na svojoj redovnoj mjesečnoj konferenciji, najavio zvaničnu posjetu Zagrebu 11. marta, gde će otići na poziv ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić.

“Ova posjeta je, kao što znate, jednom već bila odlagana zbog izbora u Hrvatskoj i to su redovne posjete koje mi međusobno dogovaramo. Svakako da će glavna tema biti kako da napravimo neke iskorake u građenju što boljih odnosa, bez obzira na razlike koje postoje”, rekao je Dačić.

Za mart mesjec, osim posjete Hrvatskoj, Portugalu i Italiji, Dačić je najavio nekoliko važnih aktivnosti, od kojih je kao najvažniji istakao proces završavanja poglavlja u evrointegracijama Srbije.

“Očekuje se da taj proces bude završen do kraja marta i to je veoma važan korak u evropskim integracijama, a nakon toga se očekuje izveštaj  i odluka o tome kada će koje poglavlje biti otvoreno.”

“Tokom prethodnog vikenda Ministarstvo spoljnih poslova dobilo je zamolnicu od Ruske Federacije za pružanje pravne pomoći koja je upućena Ministarstvu pravde, koje ju je proslijedilo Republičkom javom tužilaštu koje radi na prikupljanju biološkog materijala od srodnika nastradalih radnika”, rekao je Dačić.

Ivica Dacic je dodao da će ruski organi izvršiti proces DNK analize te da će nadležni organi Srbije i Rusije učiniti sve da procedura identifikacije tijela stradalih srpskih državljana bude završena u što kraćem roku i dodao:

“Odmah po okončanju ove procedure ambasada Srbije u Moskvi će izdati sprovodnicu za prenos posmrtnih ostataka poginulih u Republiku Srbiju. Ovaj tragičan događaj sigurno treba da ima i nastavak, u smislu razgovora nadležnih državnih organa, o čemu se razgovara već više mjeseci, o načinu na koji naši državljani odlaze na rad u Rusku Federaciju. Veoma je važno da se postigne neki dogovor, sporazum na tu temu.”

Podsjećajući na razgovore Beograda i Prištine u Briselu i svoje prisustvo u delegaciji koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić, kada je postignut dogovor o pravosuđu, Ivica Dačić je naveo:

“Moram da kažem da je to veoma važno zato što je to nastavak, odnosno kontinuitet onoga što smo radili u prethodnom periodu, odnosno zasnovan je na tome da zaštitimo naše nacionalne interese i položaj Srba na Kosovu i Metohiji u uslovima kada postoje razlike u shvatanju statusnog pitanja u odnosnu na vlasti u Prištini.”(k)

Ivica Dacic

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net