Recent Posts

Novi sastanak sutra u Sarajevu za sada bez dogovora o formiranju nove vlade BiH

komsic-najavio-izlazak-dfa-iz-vlasti-ulaze-sdp-ili-sbb-sta-ce-reci-izetbegovic_1422033465

Predhodnom sastanaku o formiranju Federalne vlade Bosne i Hercegovine i raspodjele ministarskih pozicija završen je u nedelju u Sarajevu bez dogovora.

Sastanku su prisustvovali čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Demokratske fronte (DF), koji su samo 20 minuta poslije početka nezadovoljni napustili skup.

“Nismo uspeli da dođemo do dogovora što se nas tiče, SDA je spremna da izađe HDZ BiH u susret kada je u pitanju broj ministarstava – to je šest pozicija, a od nas se očekuje da idemo na četiri pozicije”, rekao je lider DF Željko Komšić.

Zeljko Komšić je istakao da je DF učinio puno ustupaka kada je u pitanju formiranje Veća ministara BiH i da su, kako je dodao, uzaludno očekivali da se poštuje njihov izborni rezultat.

Naglasio je da je DF stranka spremna da podrži “manjinsku vladu”, navodeći da će glasati i za taj oblik samo da Federacija BiH dobije vlast.

Zamenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je izjavio da je iznenađen Komšićevom odlukom i da se nada da će se predomisliti i da će se vratiti u koaliciju.

“Nadamo se da će Komšić promjeniti mišljenje i da je ovo uradio iz afekta. Svima nam je u interesu da se formira Vlada. Videćemo šta ćemo dalje”, kazao je Izetbegović novinarima poslije sastanka.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će u utorak ponovo biti održani dogovori o formiranju Federalne vlade.

“Poslednji rok nam je 11. mart, a ja bih ostavio prostora da već sutra zauzmemo stavove pa da se u utorak dogovorimo”, naglasio je Čović.(k)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net