Recent Posts

Južna Afrika je idealno mjesto za osluškivanje zvukova iz svemira

Teleskopi, rasuti na jednom kvadratnom kilometru u Sjevernom Kejpu, najvećoj provinciji Južnoafričke Republike, liče na mnoštvo vjetrenjača na polju ili radara u nekoj vojnoj zoni.

Domaćinima i novinarima se najpre obratio potpredsednik Južne Afrike Siril Ramafosa, a o samom projektu, jedinstvenom na svijetu, govorili su stručnjaci komapnija koje učestvuju u izgradnji.

“Zna se da su Kinezi punopravni članovi ovog projekta i rade zajedno sa domacim stručnjacima u oblasti telekomunikacija i astronomije. Veze između ove dvije zemlje su veoma dobre, zbog čega sam neizmerno srećan”, kaže Naledi Pandor, ministar nauke i tehnologije.

Teleskopi zaista izgledaju moćno, a posjedovaće najosetljivije uređaje za detektovanje zvučnih talasa iz velike udaljenosti.

“Kina i Južna Afrika će nastaviti da jačaju kooperaciju ne samo u postavljanju antena, već i kasnije u obuci kadrova, izradi softvera, kao i skladištenju i obradi podataka”, ističe Huang Vej, savjetnik u kineskoj ambasadi.

U izradi antenskog parka, nazvanog SKA, engleskoj skraćenici za “Poredak na kvadratnom kilometru”, učetvovalo je još sedam afričkih zemalja i Australija. Montiranje senzora će početi iduće, a svi radovi bi trebalo da se završe do kraja 2022. godine.

radio--teleskop-jpg_660x330

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net