Recent Posts

Koliko koštaju odlikovanja,Predsjedništva …

23986345

Tomislav Nikolic otkako je krajem maja 2012. stupio na dužnost predsjednika Srbije,dodijelio 481 odlikovanje, od kojih je većina medalja. Prema podacima koje je Danas dobio iz Predsjedništva Srbije, Nikolić je 2012. dodijelio 191 odlikovanje – 18 ordena i 173 medalje, 2013. godine 63 odlikovanja – 32 ordena i 28 medalja, a prošle godine 138 odlikovanja, od kojih su 32 ordena i 106 medalja.

Ove godine, tačnije na Dan državnosti, predsjednik Nikolić je odlikovao 89 pojedinaca i institucija Sretenjskim ordenom prvog, drugog i trećeg stepena za naročite zasluge u naučnim, kulturnim, sportskim, prosvjetnim, javnim, zdravstvenim, pedagoškim i bezbjednosnim oblastima. Među njima su načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, američki naučnik Noam Čomski i profesorka Smilja Avramov. Iako su nekoliko puta od pres-službe predsjednika Srbije traženi  podaci  o tome koliko je državu koštalo Nikolićevo dodeljivanje odlikovanja, nije dat precizan odgovor. Tačnije, rečeno je da je jedan broj odlikovanja izrađen u Generalnom sekretarijatu predsjednika Republike i prije stupanja na dužnost Nikolića. “Izrada ordenja i medalja koje predsjednik Republike dodeljuje se finansira iz sredstava Generalnog sekretarijata predsjednika Republike koja su za tu namjenu predviđena budžetom za tekuću godinu”, kažu u Predsjedništvu Srbije. Kako ističu, za vreme svog predsjedničkog mandata Slobodan Milošević je dodijelio 1.115 odlikovanja, Vojislav Koštunica 3.105, Boris Tadić 368. Inače, Tadić je 2010. donio ukaz o oduzimanju odlikovanja Miloradu Ulemeku Legiji i još trojici nekadašnjih čelnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) – Miloradu Bracanoviću, Dušku Maričiću i Nenadu Bujoševiću.

Božović: Neujednačen kriterijum

Na pitanje  da prokomentariše učestala odlikovanja predsjednika Nikolića, kulturolog Ratko Božović objašnjava da je primjetan “neujednačen kriterijum”. Kako dodaje, predsjednik se ponaša kao da je dodeljivanje odlikovanja njegova privatna stvar, a u stvari bi trebalo da ima argumentaciju za to. “Onaj koji daruje drži ruku iznad onoga kome daje dar”, podsjeća na izreku Božović i dodaje da će Nikolić sigurno i ubuduće nastaviti da dodjeljuje ordene i medalje, “jer javnost ne utiče mnogo na njega”.

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net