Recent Posts

VASINGTON: SAD Izručićemo zločince iz BiH

382924_americka-zastava-rojters_f

Kako odmiče istraga imigracione službe tako se “klupko odmotava”

Što više kopamo, više informacija pronađemo – rekao je Majkl Mekkvin, istoričar koji je vodio istrage u odeljenju Imigracione službe za ratne zločine.

Američki medij prenosi da su najbliži izručenju bivši vojnici, a neki od njih danas rade kao fudbalski treneri, radnici u fabrikama, dok su pojedini zaposleni u kazinima u Las Vegasu.

Napor da se identifikuje veći broj ratnih zločinaca stigao je nakon apela državanja BiH širom sveta da se jave svedoci koji mogu da dostave podatke o događajim za vreme rata u bivšim jugoslovenskim državama.

Najmanje polovina, od 300 državljana BiH za koje se sumnja da su počinili ratne zločine, mogu da se dovedu u vezu sa masakrom u Srebrenici.

– Ideja da oni koji su načinili štetu Bosni mogu da imaju slobodan život je meni strana – rekao je Mekkvin, koji je ranije radio i na istragama nacističkih zločina.

Ipak, on navodi i da je problem u tome što njegovo odeljenje nema uređeno finansiranje, te da on ponekad u sopstvenom aranžmanu dolazi na Balkan kako bi razgovarao sa očevicima zločina.

Njujork Tajms piše da je do sada osuđeno nekoliko ratnih zločinaca, na teritoriji SAD, između ostalih, državljanka Hrvatske Azra Bašić je osuđena zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika, a u januaru je osuđen Edin Sakoč, zbog lažnih izjava o svojim ulogama u silovanju, dva ubistva i granatiranju bosanskih Srba 1992. godine.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net