Recent Posts

“Turski tok” i Koliko Srbiju može da košta “njet” Putinu

579342_putin-01foto-ap_f

-Očekivao sam od dolaska na vlast Nikolića i Vučića u Srbiji da će Beograd okrenuti leđa Rusiji i to neće biti bez posledica. Ako Srbija pristaje na ustupke oko kosovskog pitanja koje je za nju veoma važno, onda treba očekivati i da će u pitanjima koja nisu tako osjetljiva po nju, poput odnosa sa Rusijom, učiniti Zapadu još više ustupaka.

Nije važno šta srpski političari pričaju u Briselu, Vašingtonu ili Moskvi, već su važna njihova djela, a od konkretnih mjera koje će Beograd biti “prinuđen” da primjeni protiv Rusije zavisi i odgovor Moskve – kaže za “Blic” Pavel Kandelj, šef Sektora za etnopolitičke sukobe Instituta za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka,prenosi “iBalkan.net”.

On podsjeća da Srbija i Rusija imaju ugovor o slobodnoj trgovini koji važi i za teritoriju Bjelorusije i Kazahstana, ali ako Srbija, na primjer, uvede sankciji Rusiji na preporuku EU, Rusija će konstatovati da taj ugovor više nema smisla i da ne može da se primjenjuje.

– Ima i drugih privrednih veza između naših zemalja koje sigurno neće biti bolje ako Srbija uvede sankcije. Iako je plan “Turskog toka” kroz Srbiju do Mađarske tek na nivou ideje, taj potencijalni gasovod će sigurno biti ugrožen zbog zaokreta u politici Beograda prema Moskvi – zaključuje Kandelj.

Dušan Lazić, bivši ambasador Srbije u Ukrajini, smatra da “kažnjavanje” Beograda od Moskve i ruskog predsednika Vladimira Putina nije na dnevnom redu jer se s jednim delom naše politike ne slaže Moskva, ali se ne slaže ni Vašington, te nema prostora ni da se spekuliše o posledicama.

– Nadmetanje velikih za uticaj u Srbiji jača i ja bih to doveo u vezu sa našim predsedavanjem OEBS-u i pokušajima da se u Ukrajini smiri situacija i nađe zajednički jezik. Mi se nalazimo, htjeli to ili ne, usred konfrontriranja SAD i Rusije, čiji odnosi nisu bili gori od hladnog rata. Sam Džozef Bajden nedavno je pominjao Srbiju, ali i druge bivše jugoslovenske republike, baltičke zemlje, Gruziju i Moldaviju… Praktično u isto vreme stigle su kritike Srbiji i to personifikovane u ličnosti Aleksandra Vučića zbog saradnje sa Tonijem Blerom. Mi imamo kao strateški prioritet ulazak u EU i okretaćemo se tamo gdje su naši vitalni interesi, ali leđa u klasičnom smisu ne treba nikome da okrećemo – kaže Lazić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović, međutim, smatra da ni dosad nismo trpjeli nikakve posledice niti pritiske, iako je srpska politika uveliko okrenuta Zapadu i EU i jedino u čemu odstupa od politike Brisela jeste neuvođenje sankcija Rusijii, koje bi ionako više pogodilo nas.(k)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net