Recent Posts

STIZE NOVO USTROJSTVO BIH?

thumb-502-228

FoNet | subota, 28.02.2015. | 21:55

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je na današnjem zasedanju u Mostaru deklaraciju kojom se predlaže nova međunarodna konferencija u BiH i promena Ustava, koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

U Deklaraciji se navodi da su legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda “odlučni da brane pravo na domovinu BiH svim legitimnim sredstvima”.
Hrvatski narodni sabor navodi da država BIH, kako je ustrojena u Dejtonu, posebno zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda koji je dao
glas za njeno osamostaljenje.
U Deklaraciji se navodi kako je Dejtonski sporazum ozakonio nepravdu, nanesenu kroz ratna osvajanja i progon stanovništva, što je najveće posledice ostavilo po položaj
Hrvata kao jednog od njena tri konstitutivna naroda.
Zbog neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnog državnog ustrojstva BiH se pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva, ukazuje se u Deklaraciji.
Stoga je nužno pristupiti korenitoj ustavnoj reformi, uključujući i novu, racionalniju teritorijalnu organizaciju zemlje, koja će na jednak način uvažavati njena tri nacionalna entiteta, navodi se u deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora BIH, prenosi Klix.ba.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net