Recent Posts

Kako samo jedna injekcija skida šećer

-498-Inzulin-produzenog-djelovanja-regulira-dijabetes

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu kreirali su insulin koji funkcioniše po principima pametne tehnologije i mogao bi radikalno da promjeni načine lječenja dijabetesa tipa 1.

Insulin, koji bi se davao jednom dnevno, pa čak i jednom nedeljno, kružio bi kroz organizam do trenutka kada bi bilo neophodno da se aktivira.

Umjesto ponavljanih mjerenja nivoa šećera i nekoliko injekcija tokom dana, samo jedna injekcija pametnog insulina mogla bi da reši zdravstvene probleme dijabetičara.

Razvijeno je nekoliko različitih tipova “pametnog” insulina, ali svi djeluju na isti način. Aktivira ih povišen nivo šećera u krvi, a prestaju da deluju kad se on snizi.

Pokaže li se efikasnim kod ljudi, to bi moglo da reši najveći problem obolelih od dijabetesa tipa 1 – kako postići normalnu koncentraciju glukoze u krvi i kako je kontrolisati.

Osim visoke količine šećera u krvi, koja dugoročno štetno djeluje na organizam, pacijenti često zbog previše insulina padaju u hipoglikemiju, odnosno imaju prenizak šećer. “Pametni” insulin eliminiše i pojavu hipoglikemija, što se potvrdilo na dosadašnjim testovima na miševima.

Naučnici ističu da će u naredne dvije do pet godina biti neophodno sprovesti detaljna istraživanja i klinička testiranja, kako bi se utvrdilo da li je lijek apsolutno bezbjedan po zdravlje.

Iako naučnici ovo istraživanje najavljuju kao revoluciju u liječenju dijabetesa, britanski doktor Ričard Eliot ističe da slijedi dugogodišnje istraživanjr i klinička ispitivanja. Tek nakon njih znaće se da li se ovaj lijek može sigurno i efikasno koristiti u lečenju dijabetesa kod ljudi.

Doktor Deni Ču kaže da sa ovim tipom insulina pacijenti neće morati da strahuju da li su ga ubrizgali previše, jer će se insulin aktivirati samo onda kada nivo šećera u krvi skoči ili padne ispod granica normale, i zaustaviće se kada se nivo glukoze normalizuje.(k)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net