Recent Posts

“Dejton 2 neprihvatljiv za Srbe”

indir izvor foto:hurriyet

Prema ideji HNS, na njoj bi trebalo da BiH doživi unutrašnju reorganizaciju, uspostavljanjem četiri federalne jedinice.

“Teorija po kojoj se mora izvršiti teritorijalna prekompozicija BiH van dejtonskog okvira je potpuno neprihvaljiva za Srbe”, rekao je Čavić za BN TV.

On je podsjetio da je ideju o održavanju “Dejtona dva” prvo predložila novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i da je to danas u Mostaru ponovio HNS.

“Zahtjevi HNS-a predstavljaju ozbiljan napad na Republiku Srpsku i oni su nastavak politike utemeljenje Prudskim sporazumom, u kojem se prvi put poslije Dejtona pojavila ideja o četiri federalne jedinice”, rekao je Čavić.

“Nažalost, supotpisnik takve ideje o federalizaciji BiH o uspostavljanju četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila hrvatska, je (predsednik RS i lider SNSD-a) Milorad Dodik”, dodao je on.

U novembru 2008. godine, lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović i tadašnji predsednik SDA Sulejman Tihić potpisali su takozvani Prudski sporazum prema kome bi BiH bila sastavljena od četiri federalne jedinice, uz Sarajevo kao distrikt.
Lider NDP-a smatra da bi održavanje nove međunarodne konferencije o BiH, kojim bi bila ugrožena dejtonska pozicija RS i srpskog naroda u BiH, izazvalo radikalan politički odgovor Srba, uključujući i mogućnost izlaska RS iz BiH.

Navodeći da je stav HNS-a da će do “Dejtona dva” doći ako ne bude unutrašnjeg konsenzusa u BiH, Čavić je upozorio da upravo HDZ BiH opstruiše procese u zemlji i formiranje vlasti na državnom nivou.

“Ako HDZ i dalje bude opstruisao formiranja vlasti na državnom nivou biće potpuno jasno da oni opstrukcijom žele da pokažu da BiH ne može da funkcioniše i da tako žele da stvore politički ambijent za neku novu međunarodnu konferenciju”, ocjenio je Čavić.
Svako iz RS ko se pridruži njihovoj opstrukciji, a takvih pridruživanja je bilo u dugogodišnjem paktu između HDZ-a i SNSD-a, upozorio je Čavić, radi protiv interesa RS i njene dejtonske pozicije unutar BiH.

HNS je krovna organizacija hrvatskih stranaka u BiH.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net