Recent Posts

Abdulah Odžalan pozvao PKK da polože oružje

ocalan1

“Dok se približavamo rešenju ovog sukoba starog 30 godina uspostavljanjem konačnog mira, naš prvi cilj je da postignemo demokratsko rešenje”, naveo je Odžalan u poruci koju je prenio poslanik prokurdske Narodne demokratske partije Siri Sureja Onder.Odžalan je pozvao PKK da na proljeće održi vanredni kongres i donese stratešku i istorijsku odluku o razoružanju.

“Dvije strane su bliže miru nego ikad”, rekao je Onder na konferenciji za novinare održanoj sa turskim vicepremijerom Jalčinom Akdoganom.

Prvi put je neka Odžalanova poruka pročitana direktno na televiziji u prisustvu predstavnika turske vlade.

Delegacija Narodne demokratske partije sastala se s pobunjenicima PKK u njihovoj bazi u planinama Kandil u Iraku 23. februara, a zatim je posjetila Odžalana u zatvoru u Imrali.

Vodja zabranjene PKK, koji se nalazi u zatvoru, ocijenio je u novembru da bi sporazum sa vladom u Ankari o okončanju pobune mogao biti potpisan za četiri-pet meseci.

Adbulah Odžalan od 1999. godine izdržava kaznu doživotnog zatvora na otoku Imrali u Mramornom moru, u Turskoj, zbog terorizma.

Pregovori o okončanju kurdske invazije, u kojoj je od 1984. poginulo preko 40.000 ljudi, počeli su pre dvije godine, a dovedeni su u pitanje zbog stava turske vlade prema sirijskom sukobu.

Vlada je, ipak, pokušala da obnovi pregovore s Kurdima u nadi da će biti postignut sporazum o razoružanju u martu.(k)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net